Tegnap délután Ray Liotta halálhírével volt tele a hazai és nemzetközi sajtó. A jelentések szerint a színész álmában hunyt el a Dominikai Köztársaságban, ahová Dangerous Waters című filmjének munkálatai miatt utazott el. A rendkívül termékeny művész szabad szemmel is látható nyomot hagyott a popkultúra történelmének lapjain, olyannyira, hogy még azok is hallhattak róla, akik csak elvétve ülnek le megnézni egy-egy filmet. Ezt be is bizonyítjuk.

A neve

Ismerd be, hogy a Ray Liotta név ugyanolyan ismerősen cseng, mint mondjuk a Menszátor Magdolna vagy a Tomasevics Zorka. Az utóbbi két kiváló színésznő a nyolcvanas, kilencvenes években rendszeresen szerepelt a televízióban vetített filmek magyar hangja felsorolásaiban, így a kor emberének fejében mélyen bevésődött a nevük. Ha Ray Liotta neve nem is penget meg ehhez hasonlóan nosztalgikus húrokat, egészen biztosan beindul tőle az ember fejében az ezt már hallottam valahol reflex.

A hangja

Vigyázat, eget rengető evidencia jön: az aktorok olykor különböző nem élőszereplős alkotások munkálataiban is részt vesznek szinkronszínészként. Ez alól Liotta sem volt kivétel, és neki speciel sikerült is egy olyan múlhatatlan érdemű remekműhöz adnia a hangját, mint a Grand Theft Auto: Vice City című videojáték-klasszikus, melynek antihőse, a Tommy Vercetti nevű gengszter Liotta orgánumán küldte el a járókelőket a fenébe. Az alkotást időről-időre előveszi a stúdió, hogy egy-egy felpimpelt remake erejéig a fiatalabb korosztállyal is megismertessék azt – pontosabban azért, hogy újabb milliókat húzzanak ki a rajongók zsebéből –, de ha a körítéshez hozzá is nyúlnak, valami örök és állandó a neonfényes Vice Cityben: a zseniális hangsáv.

A szerepei

Ahogy korábban is írtuk, Ray Liotta rendkívül termékeny alkotóművész volt. Színészként 126 művet jegyez és halála idején is három filmjének a munkálatai voltak folyamatban. A Cocaine Bear című moziban – mely arról a bizarr megtörtént esetről szól, amikor Kentuckyban egy medve megtalált egy 31 kilónyi kokaint tartalmazó csomagot, amit annak rendje-módja szerint meg is evett – még láthatjuk őt, hiszen ennek már az utómunkálatai zajlanak, és még ezen kívül is érkezik valamikor El Tonto című filmje, de utána már nem kapunk tőle több új alkotást a vásznon. Halála azért is igazi tragédia, mert Liotta látszólag a reneszánsza előtt állt, hiszen néhány év takaréklángon hunyorgás után elkezdett egyre komolyabb filmekben szerepeket kapni. Sajnos ez a lendület örökre megtört, de terjedelmes filmográfiájának darabjai már örökre velünk maradnak.

Nagymenők

Bár Liotta sokkal több volt, mint egy színész Scorsese klasszikus 1990-es gengszerfilmjéből, a halálhíréről szóló tudósításokban a sajtó szinte egyöntetűen ezzel a filmmel akarta képbe helyezni az embereket. Ez egyébként valahol érthető, hiszen kétségtelen, hogy a színész ezzel az alkotással lett világhírű. A valóban élt, maffiózóból besúgóvá és koronatanúvá lett Henry Hill sztoriját az olasz származású rendező kitűnő érzékkel vitte vászonra, Hill alakja mellett több feledhetetlen karaktert is adva a popkultúrának. Liotta munkáját dicséri, hogy abszolút helyt állt a film másik két sztárja, Joe Pesci és Robert De Niro mellett. A Nagymenők kitűnően öregedett, a mai napig élvezetes, sodró lendületű alkotás, mely betekintést nyújt a New York-i maffiózók vadromantikus, hangulatos, ugyanakkor bénítóan félelmetes és kegyetlen világába.

Ez a mém

Ha a fentiek valamilyen oknál fogva el is kerültek, ám otthonosan mozogsz a világhálón, egy rövid mozgóképes mém biztosan szembejött már veled. A klipben egy férfi nevet valamin szinte hisztérikusan, épp ezért az internet népe előszeretettel használja ezt a szösszenetet olyankor, amikor valami irtózatosan nevetségesre bukkan.

A nevető férfi nem más, mint Ray Liotta, amint a Nagymenők Henry Hilleként szórakozik barátai társaságában. Most már ezt is tudod.

A színész halála egy kiváló karrier végére tett hirtelen és váratlan pontot. 67 évet élt. Nyugodjon békében!
És ezt olvastad már?
A miniatűr világok elsőre csak lenyűgöznek, másodszorra meghökkentenek
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő