Többek között a környezetvédelemre, az emberi jogokra, az egyenjogúságra és a béke fontosságára reflektálnak idén a Sziget nagyszínpadján a Love Revolution Special program nemzetközi előadói. Naponta tíz percben olyan előadásokkal és rövid felszólalásokkal találkozhatunk, melyek a körülöttünk zajló társadalmi változásokra, valamint az ezzel kapcsolatos kollektív felelősségre igyekeznek felhívni a figyelmet.

„A szeretet forradalma egy nagy közös ünnep, boldog és békés ünneplése annak, hogy tudjuk, közösen képesek vagyunk elérni, hogy erőszak és félelem nélkül élhessenek az emberek szerte a világban, hogy egy élhető Földet hagyjunk utódainkra, hogy az alapvető emberi jogok mindenhol sértetlenek maradhassanak, hogy szűnjön meg az előítéletesség és a kirekesztés” – ezt írták a Sziget szervezői a 2017-ben megfogalmazott Love Revolution kiáltványban, és ez tulajdonképpen azokat az értékeket foglalja össze, amelyeket a kezdetek óta képvisel a Sziget. A szeretet forradalmának szellemisége a fesztivál számos programjában tetten érhető, így a Nagyszínpadon is, ahol két koncert közti átállásban a világ számos pontjáról érkező előadó hívja fel a körülöttünk lévő legégetőbb problémákra a figyelmet.

A Love Revolution Special idei programsorozatra érkezik a fiatal ukrán akrobata, Dima Malakhov. Előadása a Make Art Not War – közösen Ukrajnáért címet kapta, hiszen a fiatal művész nyers energiájával és lélegzetelállító trükkjeivel szeretné felhívni a figyelmet a béke fontosságára, és arra, hogy az egyensúly kiemelten fontos az élet minden területén, földön és levegőben egyaránt.

Érkezik a Szigetre továbbá JJ Bola kongói születésű, Londonban nevelkedett író, költő, az UNHCR (Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosa) jószolgálati nagykövete. Munkáit több nyelvre is lefordították, kampányaival a menekültek helyzetére és problémáira, valamint a kongói politikai konfliktusra igyekszik felhívni a figyelmet.

Szenvedélyesen próbálja elérni, hogy az embereknek legyen bátorságuk megváltoztatni és jobbá tenni az életüket.
A nemzetközi szinten működő Superar program a közös zenélés eszközein keresztül inspirálja a programban részt vevő gyermekeket,

különös tekintettel azokra, akik helyzetükből adódóan nem jutnak hasonló lehetőségekhez. A mindennapos alkotás öröme, a közös munka és a közös siker megerősítő élménye pótolhatatlan, ez pedig a programban résztvevő gyermekeket és fiatalokat is hozzásegíti személyes és társadalmi korlátjaik legyőzéséhez, egyéniségük kibontakoztatásához, az élet egyéb területein való sikerességükhöz. A Superar Gyerekkórust a Sziget évek óta támogatja, előadásukat augusztus 12-én hallhatjuk a Nagyszínpadon.

Gondoltad volna, hogy már ötvenéves a hiphop? A Japánból érkező Body Carnival csapata ezt ünnepli,

és legfőbb üzenete egymás elfogadásának fontossága. A világ egyik legismertebb breaktáncformációja számos világverseny nyertese, és miközben rendkívül aktívak a nemzetközi színtéren, kiemelt szerepet játszanak az új generációk és helyi közösségek fejlesztésében is.

A homofóbia ellen áll ki a Joshua Beamish Dance Natural Tendencies című előadása, és hirdeti, hogy minden szerelem egyenlő. A kanadai kortársbalett-táncos és koreográfus külön a Szigetre készíti ezt a koreográfiáját, mellyel szeretné felhívni a fesztiválozók figyelmét arra, hogy egy ember nem az alapján jó vagy rossz, hogy kit szeret.

A Sziget utolsó napjára érkezik Tori Tsui hongkongi születésű klímaaktivista és író, aki a mentális egészség és a klímaváltozás közti kapcsolatot vizsgálja, valamint Vanessa Nakate ugandai klímaaktivista, az UNICEF jószolgálati nagykövete, aki Uganda első fiatal klímasztrájkolójaként megalapította a Rise Up Movementet, egy mozgalmat, mely a fiatalok klímaügyi törekvéseit képviseli Afrika-szerte. Közösen igyekeznek felhívni a figyelmet mindazokra a lépésekre, melyeket egy igazságosabb és fenntarthatóbb jövő érdekében tehetünk.

(Forrás: Sziget fesztivál)

Ez is érdekelhet:

Zöldebb és igényesebb is lesz az idei Sziget fesztivál

Mutatjuk, miben újul meg 2023-ra a Sziget fesztivál.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!