A Sziget mindenkinek mást jelent. Van, aki új élményekért, van, aki a régi sztorik újraéléséért látogat ki, aztán van, aki ismerekdne, kapcsolatokat építene, és van, aki a lazítás egy különös formájára, a társas elvonulásra, avagy egyszerűen a megfáradt gőz féktelen kieresztésére vágyik.

Persze akadnak közös pontok is, főként a sör, a jó csajok és világhírű előadók keltette mágneses rezonanciára gondolunk, avagy azokra a bandákra, akikről eddig úgy hittük, csakis mi hallgatjuk őket bringázás vagy utazás közben ekkora beleéléssel. Valahol az élet rendje, a természet törvénye az, hogy a Szigetre érkező zenekarok elvigyék a show-t, mi most éppen ezért döntöttünk úgy, hogy kiválogatunk néhány olyan izgalmasnak igérkező nem zenei programot, amire érdemes lehet kinézned a fesztivál ideje alatt.

Capoeira workshop

A capoeira egy brazil harcművészeti kultúra, amely táncos és akrobatikus elemeket tartalmaz, és amelyet a brazíliai rabszolgák fejlesztettek ki, ez segítette őket szabadságuk megváltásához.

A capoeiránál izgalmasabb, vagányabb harcművészeti kultúránál így hirtelen nehezen tudunk magunk elé képzelni, és a szervezők által megfogalmazott kissé üres, de mégis hangulatkeltő gondolatok erre csak rátesznek egy lapáttal:

„A capoeira mindenkihez szól, nincsenek kötöttségek, mindenki megtalálhatja saját stílusát és erősségét a rituáléban, senki sem maradhat ki ebből a tapsoló, táncoló, boldog körből.”

Ha ma vagy tegnap lemaradtál róla, ne búsúlj: a fesztivál ideje alatt minden nap megtalálod őket 12 órától a One Love – Afro-Latin-Reggae Faluban, a meghívott előadó a madagaszkári Rivelis Williams.

Daedalum

A Luminárium a Szigeten nem újdonság, de az angliai Architects of Air minden évben újabb csodavilággal érkezik Budapestre. A csapat idei épülete a Daedalum, egy tizenkilenc tojásformájú kupolából álló labirintus.

Bent bolyongva, a labirintus felfedezése közben két jelentős újdonságot figyelhetsz meg, melyeket Alan Parkinson tervező fia, Meko alkotott. Az egyik a fa, amely a látogató feje fölé magasodva izgalmas szögekből élvezhető, a másik pedig a fő kupola, ahol a látványos színorgiát a nap aktuális állása határozza meg. A labirintus minden nap 12-től 13 óráig látogatható.

Halál Kávéház

Akarsz beszélni a halálról? Valószínűleg nem, főleg nem egy fesztiválon, hiába is vonaglasz mondjuk kiszáradva, lángoló fejjel a hozzád hasonló kegyetlenmásnapos alakok között. Ám nem biztos, hogy lesz máskor alkalmad arra, hogy egy baráti hangulatú, csoportos eszmecserét folytass az élet és halál legfontosabb kérdéseiről.

Ahogy a szervezők írják: „az élet túl rövid ahhoz, hogy csak a szép dolgokat vegyük észre”. Ez vitathatalanul igaz, bár a Sziget hasonlóan rövid ahhoz, hogy a szép dolgok mellett a halál témájával is itt foglalkozzunk.

Szóval lehet, hogy nem ez a tökéletes alkalom arra, hogy az ember belemerüljön egy ilyen témavilágba, de a Halál Kávéház – amely egy mindinkább erősödő nemzetközi mozgalom – alkalmat kínál bárkinek, hogy elmélkedjen az élet végességén, s így annak értelmén is. Ha felkeltette az érdeklődésed, akkor a az OW Hungary Sziget Beach Workshopson keresd őket naponta 14 órától.

Colors of Love & Re-bel Art 

Az egyetlen magyar raszta ruhamárka, sőt misszió, a Livity Warrior lelke és fővezére, a képzőművész-rajztanár Fari Shanti idén is egy több napon át tartó wokshop-projektet vezényel le csapatával a One Love faluban.

Minden délután 15 órától több órán keresztül dolgoznak majd a bekapcsolódó vendégekkel közösen

  • egy nagy, a helyszín üzeneteihez, hangulatához kapcsolódó faliképen, amely a fesztivál végére készül el;
  • továbbá a környezettudatosság jegyében különféle hulladék-újrahasznosító alkotásonon.

Ha érdekel, csatlakozz be bármelyik nap bátran a munkába, a szükséges eszközöket biztosítják.

FullDome

Sötétedéstől hajnalig egy igazán különleges élményben lehet részed, ha két buli között, kissé megfáradtan vagy átszellemülve, az est zárásaként vagy nyitásaként – naponta 20:30-tól – ellátogatsz a FullDome-hoz.

A félgömb alakú sátorban, babzsákokon heverészve egy virtuális utazáson vehetsz részt, ahol a vizuális élményeké, a pihenésé és a feltöltődésé a főszerep. A fesztiválozók a kupola falain keresztül léphetnek át a virtuális valóságba, de az építmény kívülről is izgalmas látványt nyújt, hiszen átlátszó falainak köszönhetően a kint tartózkodók is ízelítőt kaphatnak abból, ami odabent zajlik.

És a nagy kérdés, ami mindenkit érdekel:

És ezt olvastad már?
Elkészült a Szomszédok taktikai kártyajáték, vége az unalmas őszi estéknek