Ami egyébként már nem is csak éjszakai program, de ettől csak még vonzóbb.

Idén szeptember 16-án rendezik a csak részben találó elnevezésű, hatodik Színházak Éjszakáját. A programból ugyanis az látszik, hogy sok színházban késő délelőttől készülnek olyan műsorszámokkal, kulisszák mögötti túravezetéssel, nyílt próbával vagy nyílt társulati üléssel, amiért megéri felvenni a karszalagot.

Nem másoljuk ide a budapesti (és vidéki) színházak, illetve más, színházi tematikájú események listáját, inkább csak szemezgetünk belőlük, hogy biztos legyél benne, Budapesten 2700 forintot nem költhetnél el jobban most szombaton. Olyan programokat néztünk, ahol nincs szükség előzetes helyfoglalásra, mert azt már úgyse tudnád összehozni.

Turnébusz | Játékszín – Karinthy Színház | 15:00–22:00

A Játékszíntől indul háromkor, majd óránként közlekedik egyik színháztól a másikig a turnébusz, amelyen színművészek veszik át az idegenvezetők szerepét, sőt bármikor felbukkanhat egy éneklő színésznő, egy bűvész vagy két színházigazgató.

Katona József Színház | 18:00–19:30; 20:00–21:30; 22:00–23:30

Székely Kriszta, Fehér Balázs Benő és Kovács D. Dániel egymás után, saját rendezői stílusukban rendezik meg Shakespeare Hamletjének Egérfogó című jelenetét – mindegyik, kb. másfél órás blokk alatt mindhárom rendező sorra kerül.

A többek között Borbély Alexandra, Elek Ferenc, Ónodi Eszter, Rajkai Zoltán, Szacsvay László közreműködésével készülő jelenet 8 órakor kezdődő előadását élőben, 360 fokos kamerán az interneten is lehet követni a k360.hu oldalon.

Hajmeresztő nyílt próba | Centrál Színház | 17:30–18:30; 19:00–20:00

„Üdvözöljük a Hajmeresztő fodrászszalonban! Mosás, vágás, szárítás és késelés! Na jó: ollózás, mert sajnos, úgy esett, hogy valaki egy fodrászollóval leszúrt egy világhírű zongoraművésznőt.

A gyilkos az üzletben van, és fodrász vagy vendég – mind gyanús!” Ősszel mutatják be a Centrálban a krimi-társasjátékot, amelynek a próbájába lehet betekinteni.

Egy utas találkozása egy fiatalemberrel a holdvilágnál | Trafó |20:00–21:00

A Táp Színház egy felvonásban önreflektív, dokumentarista módon vesézi ki a Honnan jöttünk? Mit akartunk? Hol tartunk most? Hová lett az elképzelt jövő? kérdéskörét, miközben Teret és időt hagynak az építő beszólásoknak, hogy te se maradj egyedül.

Előadják az Utas és holdvilág szereplői és a Táp Színház tagjai, vagyis bárki, aki késztetést érez arra, hogy részt vegyen benne.

A Grund – vígszínházi fiúzenekar | Vígszínház | 20:00–21:15

A nagy múltú Vígszínház kevésbé nagy múltú (első koncertjét idén május elsején, a Vígszínház 121. születésnapján tartó) zenekarának tagjai mindannyian a Dés–Geszti–Grecsó: A Pál utcai fiúk című zenés játék vígszínházi előadásának szereplői.

Fesztbaum Béla vezeti a Wunderlich József, Ember Márk, Zoltán Áron, Medveczky Balázs összetételű bandát, amely A Pál utcai fiúk számai mellett több, legendás vígszínházi slágert, jól ismert Presser-dalt és néhány kedvenc a hazai és a külföldi rockklasszikust is játszik.

Bővebb infó a programokról és a karszalagvásárlásról itt.

(A fotók a színházak weboldalairól valók.)

És ezt olvastad már?
272-vel hasított bringával az új világrekorder