Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mielőtt felháborodna a taxistársadalom, nincs bajom velük. Csak hát már van jobb. Igen, az Uber. És hogy miért beszélek róla? Hát azért, mert még mindig sokan nem tudják, miért jó ez.

Sokan tartanak az Ubertől, amit valahol meg lehet érteni, mivel taxi ez, csak messziről nézve olyan maszek jellege van, ráadásul mindent egy telefonos applikáció vezérel, azon keresztül történik a fizetés is, és hát egy applikáció ne kezelje már a bankkártyát, arohadtéletbe, gondolják páran, nekik viszont csak annyit mondok, hogy akkor a netes vásárlást is teljes nyugalommal tessék elfelejteni, mert az ördögtől való.

Már nagyjából egy hónapja használom boldogan az Ubert, és azóta ezzel teleportálok haza az éjszaka sötétjében néhány bárital után. Eszembe sem jut taxit hívni. És az a helyzet, hogy még mindig annyiszor kell elmondanom, miért használom az appot taxifogás helyett, hogy inkább leírom most, legyen meg, az a biztos, az internet úgysem felejt.

Szóval van ez az Uber nevezetű valami, ami tulajdonképpen egy taxiszolgáltatás. Ahhoz, hogy belőled is Uber-sofőr legyen (mert lehetsz akár te is), engedélyekre és különféle papírokra lesz szükség, meg egy kiváló állapotú, négyajtós kocsira, aztán mehet a buli. Az első probléma ezzel kapcsolatban, hogy mindenki azt hiszi, boldog-boldogtalan sofőr akar lenni mindenféle borzalmas autókkal, tahó módon, amolyan hiéna üzemmódban, de a helyzet hála istennek nem ennyire egyszerű.

Tegnap konkrétan egy 7-es BMW jött értem a Deákra, előtte egy Volvo S60. Biztos van ilyen autókkal dolgozó taxis is Budapesten, csak még sosem értem jöttek. Itt meg valahogy mindig mákom van. A rendelés menete rettentően egyszerű. Felpattintod az alkalmazást, belövi a helyzetedet, azonnal megmutatja, hány percre van tőled a legközelebbi autó, ami amit megnyomod az UberX igénylése gombot, elindul érted. Na és itt jön a lényeg.

Látod ugyanis a sofőrt, az autója márkáját, a rendszámát, és az értékelését, így biztosan nem egy vadállat visz téged haza, és az értékelések eléggé validnak tűnnek. Az Uber szűri a sofőröket, ráadásul mindenképpen értékelned kell őket az utazásod végén, a sofőrök is értékelnek téged, így ha általában imádod részegen összehányni az autókat, akkor rossz hír, de ez látszani fog a kapott pontszámodon is, a sofőr pedig elállhat a fuvarozástól ennek fényében.

Minden teljesen flottul, gyorsan működik, pikk-pakk meg tudod rendelni az autót (már ha van a környékeden), ha valami nem világos, a sofőr rád csörög, egyeztettek, elvisz A-pontból B-be, értékelitek egymást, majd fizetsz, az applikációval. Pénz a zsebedből nem kerül elő. Utána a megadott email címedre megérkezik az összegzés, ami tartalmazza az utazás költségeit részletekre bontva, az utazás vonalát térképen, a sofőröd nevét, az utazásod idejének pontos kezdetét és végét, valamint a kiindulás és az érkezés helyét. Tehát ha konkrétan arra sem emlékszel, mikor és honnan indultál haza, akkor is van segítség.

Akad azonban egy kis bibi, az Ubernek még kicsit több sofőrre lenne szüksége, amire valamilyen gyilkos oknál fogva úgy is megpróbálja felhívni a figyelmet a cég, hogy kiemelt időszakokban másfélszeres áron szállítanak bárkit bárhová, de még ezzel a szorzóval sem éri el a taxis tarifát az Uber, mondhatni pofátlanul olcsó, és jó fejek a sofőrök is. Én istenbizony nem hívok addig taxit, amíg van Uber, mert olcsóbb, egyszerűbb, jobb autókat tudok kifogni. Aki pedig ki akarja próbálni, annak segít a Player, mert a regisztrálás után a "player" szót beírva promóciós kódként az első utadat 2500 Ft értékig ki sem kell fizetni. 

Regisztráció itt, App Storeból innen, Google Playből innen töltheted le.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.