A Tisza-tó, az ember alkotta paradicsom című egészestés filmet országszerte 57 moziban láthatod.

A Tisza-tavat ötven évvel ezelőtt víztározónak építették, majd ember alkotta paradicsom született belőle, amely mára kétszáz madárfaj és ötven halfaj otthona, sok százezer ember nyaralási célpontja. Az Alföld öntözésére létrehozott vízfelület természet által belakott, az Ős-Tisza emlékét idéző területté vált.

A Tisza-tóról született filmet egy év folyamatos forgatással készítette a három természetfilmesből álló all–star-csapat: Szendőfi Balázs, Ljasuk Dimitry és Fehér Zoltán.

Az év a befagyott tavon való sétálástól a tavaszi megújuláson és a nyári tikkadtságon keresztül az őszi megnyugvásig tart. A három filmes száz napot töltött a tavon, hogy a legeldugottabb részleteket is megmutassák.

A filmen megjelennek drámai természeti események, a vadvilág és az ember közelségének dinamikája, és még egy játékfilm fordulatai is benne vannak.

Bárki által látható természeti csodák

Az alapötlet az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtól és az Aktív Magyarország programtól származik. Úgy akarták láttatni a Tisza-tavat, ahogyan megismerhető, vagyis a film helyszínei bárki által bejárhatók, a természeti csodák szabad szemmel is láthatók egy kenuból vagy épp kerékpárról a tó partjáról.

„Ha már a természettől ajándékba kaptunk egy ilyen kincset, mint a Tisza-tó, akkor fő célunknak kell lennie a megóvásának – mondta Ljasuk Dimitry – Felelősek vagyunk érte, hogy hogyan és mire használjuk, nemcsak a vendégek, lakosok, turisták, hajósok, horgászok, hanem a döntéshozók, törvényalkotók is.”

A film írója, rendezője, vágója és egyik operatőre Szendőfi Balázs, számos díjjal elismert természetfilmes. A marasztalt folyó és a Volt egyszer egy vadvízország című legutóbbi filmjeivel a természet helyreállításának fontosságát hangsúlyozza.

A film mesélője, főszereplője, másik operatőre Ljasuk Dimitry. Az elsősorban A Tisza nevében dokumentumfilmjéről, a Jóreménység-sziget mozifilmjéről és környezetvédelmi tevékenységéről ismert magyar-ukrán rendező újnak számít a filmes szakmában. A Tisza-tónál nőtt fel, 2018-ban kezdett bele a filmezésbe, azóta nemzetközi díjakra és hírnévre tett szert.

A film vezető operatőre és fényelője Fehér Zoltán. A fiatal operatőr készíti a Vad Víz Stúdió természetfilmjeit, legutóbbi két saját filmje – a Múlt és jelen és a Rejtett világ – jelentős díjakat nyert.

A filmhez iskolai segédanyag is készült, amely ingyenesen elérhető a tiszatofilm.hu oldalon, ahol a vetítési alkalmak is megtalálhatók.

(Forrás: MTI, fotó: Aktív Magyarország/Facebook)

Ez is érdekelhet:

Szakértők szerint így fog megváltozni Magyarország időjárása az elkövetkezendő években

Jelentősen nő az őszi meleg periódusok száma Magyarországon, ami kedvező az őszi belföldi turizmus számára, és kitolja a fűtési időszak kezdetét, de káros hatással lehet a lombhullató erdőkre.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kiváló szórakozásnak ígérkezik az Országúti diszkó rendezőjének új rablós akcióvígjátéka

Megújul a Netflix, és imádni fogod

Ezt gondolja minden idők egyik legjobb hivatásos bunyósa a közúti keménykedésről

További cikkeink a témában