Jelentősen nő az őszi meleg periódusok száma Magyarországon, ami kedvező az őszi belföldi turizmus számára, és kitolja a fűtési időszak kezdetét, de káros hatással lehet a lombhullató erdőkre – írja elemzésében Szabó Péter éghajlatkutató és Pongrácz Rita meteorológus.

Másfélfok – Éghajlatváltozás közérthetően című szakportálon megjelent cikkben azt írják, az elmúlt 50 év megfigyelései alapján augusztus utolsó dekádjában egy jelentősebb, majdnem 4 Celsius-fokos melegedés történt, azaz

a nyár vége egyértelműen kitolódott augusztus közepéről szeptember elejére, de az őszi hónapok egy része is szignifikánsan melegszik.

A meteorológusok hozzátették, a tartósabb meleg periódusok hosszának és gyakoriságágának növekedése októberben és különösen novemberben látványos. Az október 20. utáni időszakra 2–4 Celsius-fokos emelkedést és 2–5 nappal több meleg napot mutatnak a számok, novemberben pedig 1996 után legalább kétszer több meleg nap fordult elő az azt megelőző időszakhoz viszonyítva. Az elemzés szerint a meleg őszi napok számának növekedése októberben délen-délnyugaton az erőteljesebb, novemberben pedig inkább az ország középső részén, valamint a Tiszántúlon nagyobb.

Az elemzés szerint a meleg őszi napok számának növekedése októberben délen-délnyugaton az erőteljesebb, novemberben pedig inkább az ország középső részén, valamint a Tiszántúlon nagyobb.

A kutatók szerint lehetnek előnyei a melegebb ősznek, a szeptemberi várható növekedés a nyárvégi, vízparti turizmus számára lehet kedvező, az októberi több meleg nap az őszi turizmus fejlesztését teszi lehetővé, és a meleg időszakok miatt kitolódik a fűtési időszak kezdete, ami mérsékelheti a fűtésből eredő kibocsátásokat.

Felhívták a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy az őszi melegedés káros hatással lehet a lombhullató erdőkre, amelyek hamarabb elhullajthatják
így a leveleiket.

Hozzátették: a megoldás az lehet, ha új, speciális erdőket, például nem lombhullató mediterrán fajokat telepítünk, amelyek alkalmasak a többlet szén-dioxid megkötésére és ezáltal a légkörből való kivonására.

Ezek is érdekelhetnek:

Autózás helyett biciklire ültetnék az európai férfiakat

Másképp közlekednek a nők és a férfiak, részben praktikus okokból, de ez mindegy is: több tanulmány szerint érdemben csökkenne a környezetszennyezés, ha a férfiak néha tömegközlekedésre vagy biciklire cserélnék az autójukat.

Megéri-e zöldíteni? Egy alkalmazás kiszámolja!

A Greenvaluation szoftver a zöldterületek és -felületek pénzbeli értékét számolja ki, így már telepítés előtt kiderül, megéri-e a zöldfal vagy a tetőkert a beruházást.

(Forrás: Másfélfok – Éghajlatváltozás közérthetően, MTI)

 

És ezt olvastad már?
Te tudod ennek a gyönyörű, meztelen lánynak a nevét?
További cikkeink a témában