Európa lassan felforr.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) nyilvánosságra hozta az Európa klímaállapotáról szóló legfrissebb jelentését, ami közel sem fest barátságos képet kontinensünkről. A szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy

Európa több mint kétszer olyan gyorsan melegedett az elmúlt három évtizedben, mint a világ többi része, és az összes kontinens közül itt mérték a legnagyobb hőmérsékletemelkedést:

az európai kontinensen a hőmérséklet 1991 és 2021 között évtizedenként átlagosan 0,5 Celsius-fokkal nőtt, miközben a globális növekedés átlagosan 0,2 fok volt évtizedenként.

A WMO szóvivője, Clare Nullis megjegyezte, hogy a Földön a legnagyobb mértékben az Északi-sarkvidék melegszik, Európánál is gyorsabban, de a WMO hat régióra osztotta a világot, és az Északi-sarkvidéket nem számítja külön régiónak.

A szakértők szerint Európa kiugró melegedésének az az oka, hogy a kontinens nagy része a sarkvidéki, illetve a szubarktikus övben helyezkedik el, tehát a Föld leggyorsabban melegedő tájain, de az is, hogy megváltozott a légköri áramlatok, a felhők elhelyezkedésének rendszere.

Egyesek egyenesen a földi hőhullámok centrumának nevezik Európát,
mert számuk a kontinensen a légáramlatok megváltozása miatt gyorsabban nőtt, mint a világ bármely más táján. A jelentés szerint ebből a szempontból pozitívum, hogy az Európai Uniónak 1990 és 2020 között sikerült 31%-kal csökkentenie az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. A WMO főtitkára, Petteri Taalas szerint

az európai kontinens nagyon érzékletesen szemlélteti a globális felmelegedést, és arra figyelmeztet bennünket, hogy még a leghatékonyabban védekező társadalmak sincsenek védve az időjárási szélsőségek hatásaitól.

Megjegyeznénk, hogy az elmúlt egy évben történt szélsőséges időjárási eseményeket – főleg áradásokat és viharokat – a klímaváltozás még elviselhetetlenebbé tette, és rekordnagyságú, több mint 50 milliárd dollár értékű kárt okozott Európában.

(Forrás: WMO, MTI, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Nyolc éven belül elnyeli a tenger a Föld egyik legnépesebb városát, még ha nem is teljesen

Több tengerparti város is gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik.

15 év múlva a pokolban fogsz élni, ha szerinted az idei nyár maga volt a pokol

Nem túl jók a klímakilátásaink, de még annál is van rosszabb forgatókönyv.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Négy villanymotorral és hegyomlásnyi nyomatékkal itt az elektromos Mercedes G-osztály

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés