A Greenvaluation szoftver a zöldterületek és -felületek pénzbeli értékét számolja ki, így már telepítés előtt kiderül, megéri-e a zöldfal vagy a tetőkert a beruházást.

Az épületek zöldítése számos előnnyel jár a város levegője, így a lakók számára is. A növények a nyári melegben hűtik a környezetüket és az épületet, megkötik a szén-dioxidot és a levegőben szálló finom port, ráadásul szépek is. De tényleg olyan jó hatással vannak a környezetükre, mint amennyibe kerülnek? A Greenvaluation szoftver – amelyet egy bécsi konzorcium fejlesztett ki – pontosan erre a kérdésre ad választ.

A Greenvaluation a Greenpass-technológián alapul, amely a zöldinfrastruktúrák mikroklímára gyakorolt hatását értékeli ki. A Greenvaluationben ezeket az értékeket kötik össze valós idejű időjárási adatokkal és számszerűsítik euróban, tudományosan igazolt számítási módszerekkel,

vagyis pontosan meghatározható, mekkora a pénzbeli hatása egy zöldinfrastruktúrának adott időtartam alatt.

Egy bécsi butikhotel esetében például egy év alatt kétezer eurót spóroltak meg az épülethűtésen, mivel a növényeknek köszönhetően kevesebbszer kellett bekapcsolni a klímaberendezéseket, ezenkívül 488 500 liter esővizet is felfogtak, amivel a csatornarendszert tehermentesítették. 2021-ben a zöldinfrastruktúrának köszönhetően átlagosan 350 ezer eurót takarítottak meg.

A módszert konkrét esettanulmányok mentén fejlesztették ki és többszörösen tesztelték. A Greenvaluation ráadásul olyan további értékeket is számszerűsít, mint például a termelt oxigén és a megkötött szén-dioxid mennyisége, vagy az elnyelt napsugárzás.

A Greenvaluation szoftvert az Osztrák Klímavédelmi Minisztérium „Jövő városa” programja keretében készítette a Green4Cities GmbH, a Fluxguide, a BOKU, a Tatwort és a Ubimet GmbH alkotta konzorcium. A sikeres projektet követően a technológia önkormányzatok és épülettulajdonosok rendelkezésére áll, így azok már a beruházást megelőzően kiszámolhatják, mekkora hasznot jelent majd a telepíteni kívánt zöldinfrastruktúra.

(Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája, fotó: Eurocomm-PR/Regina Hügli)

Ez is érdekelhet:

Kisebb, de zöldebb lesz a bécsi karácsonyi vásár

Kevesebb stand, energiatakarékosság, bio ételek és italok a Christkindlmarktban.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Örülünk, hogy ez a lány fürdőruhamárkát alapított

Átalakul a hulladékrendszer: hova dobjuk mostantól a leggyakoribb szeméttípusokat?

További cikkeink a témában