Ezt is megéltük: egy tévésorozat új része nagyobb Star Wars-esemény, mint a Skywalker kora volt tavaly.

Ez persze objektíve csúsztatás, hiszen a The Mandalorian valószínűleg soha nem fog akkora figyelmet kapni, mint egy teljes értékű nagyjátékfilmes folytatás, de azzal már egyáltalán nem lövünk mellé, ha kijelentjük, hogy a mandalóriai fejvadászról szóló Disney-sorozat első évada körül szinte egyöntetű volt a rajongói lelkesedés, ami az új Star Wars-filmekről nem igazán mondható el.

Tavaly mi is imádtuk az első évadot, és már akkor azt mondtuk, hogy a sorozat új időszámítást hozhat el a franchise történetében. Egy olyan világot, melyben már nem kizárólag a nagyvásznon történnek az igazán fontos dolgok a Star Wars-legendáriumban. Most, hogy befutott a második évad első epizódja, már egészen biztosan ki merjük jelenteni, hogy nem csalt a megérzésünk annak idején.

Az új széria első része ugyanis kellemes fanservice, hangulatos visszatérés egy ikonikus helyszínre, és egyúttal

olyan bombasztikus látványorgia, amit nagyon ritkán láthatunk egyenesen a kis képernyőre küldött alkotásokban.

Az enigmatikus fejvadász, Din Djarin még mindig a Gyermeket akarja eljuttatni a fajtájához, de ehhez szüksége van a többi mandalóriai segítségére. Elutazik hát a Tatuinra, ahol annak idején a Star Wars negyedik epizódjával minden elkezdődött, és ott rátalál egy – vagy inkább több – olyan ismeretlen ismerősre, hogy a fanok egészen biztosan le fognak fordulni a fotelból.

A The Mandalorian első évada sem a bonyolult történetvezetésről volt híres, ahogy a franchise egyetlen tagja sem. Ezt a sztorit még a legkisebbek is megértik, annak pedig továbbra is korosztálytól függetlenül lehet örülni, hogy a western-faktor még mindig nagyon a helyén van, és a címszereplő főhős továbbra is az egész messzi-messzi galaxis egyik legvagányabb karaktere. Nem csodálkoznánk, ha a rajongók legfiatalabb generációja már nem a nagyjátékfilmek szereplőivel, hanem a sorozat főhősével és mellékszereplőivel plakátolnák tele a szobák falait.

Az előző évad nyitánya is magasra tette a lécet, amit a későbbiek simán meg tudtak ugrani, és ha ezúttal is hasonló formula érvényesül, akkor valószínűleg az év egyik legnagyobb tévés eseménye előtt állunk, az első rész ugyanis valami egészen hihetetlen minőséget hoz.

Spoilerek nélkül csak annyit mondanánk, hogy a cselekmény egyes pontjain teljesen megfeledkeztünk róla, hogy épp csak egy tévésorozat egyik eresztését nézzük. A Disney nem sajnált ettől a címtől semmilyen erőforrást, és ez látszik is a végeredményen, ami szórakoztatóbb és látványosabb lett, mint bármi, amit az elmúlt években Star Wars-címszóval akartak eladni nekünk.

A legfontosabb, hogy a The Mandalorian magától értetődően, erőlködés nélkül szórakoztat. Ha ilyen erős a start, el sem tudjuk képzelni, hova fogják még emelni a tétet.

És ezt olvastad már?
Tíz elhíresült emberrablási ügy a sztárvilágból