Ma lett 30 a Tőzsdecápák. Még mindig rajongunk Gordon Gekkó szövegeiért, mert pont annyira aktuálisan súlyosak, mint 1987-ben.

A Tőzsdecápák úgy vált a kapitalizmust kritizáló mainstream filmek nagy klasszikusává, hogy már a korabeli kritikák is kiemelték, hogy bármilyen jól indul a történet, a végére Oliver Stone kínos moralizálássá süllyeszti. Akárhogy is, de Michael Douglas azért megkapta az Oscar-díjat a szupergátlástalan hatalompredátor és alfabróker, Gordon Gekko megformálásáért. Az ő tíz legjobb mondatát vesszük most elő az évforduló alkalmából. Félelmetes, hogy mennyire nem vesztettek semmit az élükből három évtized alatt.

 

A lényeg, hölgyeim és uraim, hogy a kapzsiság, jobb szó híján, egy jó dolog. A kapzsiság helyénvaló. A kapzsiság motivál. A kapzsiság tisztánlátáshoz vezet, keresztülvág mindenen, összefoglalja az evolúció lényegét. A kapzsiság minden formája, az élet, a pénz, a szerelem vagy a tudás iránt érzett mohóság, előreviszi az emberiséget.

Istenem, ha ez a srác temetkezési vállalkozást futtatna, akkor nem halna meg senki!

A legértékesebb árucikk, amit ismerek, az információ.

Nem darts-tűket dobálok. Én biztos dolgokra teszek.

Ebéd? Viccelsz? Pancser dolog.

Én nem a vállalatok elpusztítója vagyok. Én felszabadítom őket.

Ha szükséged van egy barátra, akkor szerezz egy kutyát.

Én nem hozok létre semmit, én birtokolok.

Ez nem arról szól, hogy elég-e, haver. Ez egy zéró végösszegű játék: valaki nyer, valaki veszít. Pénz önmagában nem veszik el, de nem is jön létre. Nem vész el, csak átalakul.

Most már nem vagy olyan naiv, hogy azt hidd, demokráciában élünk, ugye? Ez a szabad piac.

És ezt olvastad már?
Így fog kinézni a következő PlayStation és Xbox a mesterséges intelligencia szerint