A vásznon vigyorgó gonoszságtól simán lehet rettegni, amíg a film tart, de olykor sajnos nem vigasztalhatjuk magunkat azzal, hogy mindez csak a képzelet szüleménye. Összeszedtünk tíz olyan alkotást, melynek főgonosza a valóságban is létezett. Nyugalom, csempésztünk közéjük olyanokat is, amelyektől biztosan nem fogsz álmatlanul forgolódni.

1. A bukás – Hitler utolsó napjai (2004)

Egyszerűen nem kezdhettük mással, mint a történelem egyik legnagyobb mészárosával, Adolf Hitlerrel, aki több filmben is megjelent már, ám ezek közül talán ez a nyomasztó német háborús dráma a leghatásosabb. A bukás a diktátor végnapjait mutatja meg, amikor a náci vezérkar bevette magát a hírhedt bunkerbe, ahol a valóságtagadás helyét szépen lassan átvette a mindent elsöprő indulat, majd a kétségbeesés, végül a rezignált lemondás.

2. Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány (2019)

A Ted Bundy elfogásáról majd peréről szóló mozi egészen szokatlan formában dolgozza fel az amerikai sorozatgyilkos történetét. Az eseményeket a gonosz feleségének szemein keresztül látjuk, így az igazi horror nem explicit formában, hanem az érzelmek szintjén van jelen, amitől csak még sokkolóbb lesz a finálé kőkemény felütése. Le a kalappal Zac Efron előtt!

3. A rém (2003)

Az már önmagában teljesítmény, hogy Charlize Theron felismerhetetlen a címszerepben, de itt nem fogynak el a film erényei. A világ leghíresebb női sorozatgyilkosa, Aileen Wuornos ebben a moziban legalább annyira tragikus, mint amennyire félelmetes figura, akit annak ellenére sem lehet nem sajnálni, hogy válogatott gonoszságokat követ el a vásznon.

4. Az utolsó skót király (2006)

Idi Amin Dada ugandai diktátor a világ előtt jóságos, kedvelhető államférfiként pózolt, egészen addig, míg le nem hullott az álarc és ki nem derült, hogy a felszín bohókás mosolya alatt egy brutális zsarnok gonosz vigyora rejtőzködik. Kevin Macdonald filmje ezt a fordulatot mutatja be a kiváló Forest Whitakerrel a főszerepben.

5. Sztálin halála (2017)

A Sztálin halála már a címben elspoilerezi a véreskezű zsarnok sorsát, de a cselekmény csak azután indul be igazán, hogy a diktátorral végez a szívroham. A film emiatt nem történelmi portré, hanem egy pusztító, velőtrázó szatíra, amin igazából Magyarországon senki nem lepődik meg, de ettől még kiválóan tudunk rajta szórakozni.

6. A Wall Street farkasa (2013)

Martin Scorsese zseniális filmjével könnyedebb vizekre evezünk, de azért ne feledjük: hiába röhögünk sírva Jordan Belfort hajmeresztő pénzszórását és drogos kalandjait látva, azért azt ne feledjük, hogy az ember egy igazi rohadék volt, aki befektetők ezreit ültette hintába, hogy ő maga vígan élhesse fel az így elcsalt milliárdokat.

7. Legenda (2015)

Hasonló a helyzet Brian Helgeland filmjével is. Bár az alkotás bőszen hangsúlyozza a gengszterlét romantikáját, és a londoni folklór a mai napig elnéző jóindulattal emlékszik a Kray fivérekre, mégis csak bűnözőkről beszélünk, akik nem voltak restek embert ölni, ha az üzleti érdek úgy kívánta.

8. A pokolból (2001)

Erről a véres-mocskos képregényfeldolgozásról hajlamosak vagyunk megfeledkezni, ha sorozatgyilkosos filmekről van szó, pedig a Johnny Depp főszereplésével készült A pokolból a világtörténelem leghíresebb gyilkosáról, Hasfelmetsző Jackről szól. A gonoszt a valóságban soha nem leplezték le, de ez az alkotás hajlandó megmutatni, ki rejtőzködött a Hasfelmetsző ködös alakja mögött.

9. Henry: Egy sorozatgyilkos portréja (1986)

Egy dolog biztos: a Henry nem egy első randis mozi, sőt, ez a lassú folyású thriller simán képes lenne lehúzni egy madárcsicsergős tavaszi napot is. Sötét, nagyon gonosz és kegyetlen, de legalább már a címben sem árul zsákbamacskát.

10. Fekete mise (2015)

Whitey Bulger nem volt épp mintapolgár. A bostoni gengszter annak idején még az FBI tíz legkeresettebb bűnözőjének előkelő listájára is felkerült, és bizony a Fekete mise sem akarja szépíteni a helyzetet. Johnny Depp alakításában olyannak láthatjuk Bulgert, amilyen valójában volt: egy közveszélyes gonosztevőnek, aki még a szeretteit sem kíméli, ha úgy kívánja a helyzet.

Ez is érdekelhet:

Íme a filmtörténelem tíz legerősebb fegyvere

Van köztük olyan, amelyik lő, amelyik pukkan, akad köztük önjáró és olyan is, amivel elég egy hanyag mozdulat, hogy az ember átrendezze vele a szomszédságot.

És ezt olvastad már?
A Micimackó után a Bambiból is horrorfilm készül
.