Ezer éve használják már a fehér papíreperfa kérgéből készült handzsi papírt, de a papírrégiségek mellett számos mást is láthatsz Koreai Kulturális Központ kiállításán.

A koreai papír, azaz a handzsi történetét bemutató kiállítás nyílik február 26-án a budapesti Koreai Kulturális Központban. Lee Seungchul (Í Szüngcsol) dél-koreai képzőművész papír-domborművei és természetes alapanyagokkal festett szövet-installációi a handzsi és a természetes színek koreai kultúrában betöltött szerepéről mesélnek. A modern műtárgyak mellett Csoszon-kori papírrégiségeket is láthatsz, és kísérőprogramként a hagyományos koreai papírkészítés mesterségével és a természetes keleti festési technikákkal is megismerkedhetsz.

A koreai papírral dolgozó képzőművész héfőn nyíló egyéni kiállításán Buddha-szobrok, koreai holdkorsók és más tradicionális tárgyak láthatók. Lee Seungchul művészi hitvallása a természetes anyagok és színek értékrendiségén alapul. Festő-szobrászként több mint harminc éve foglalkozik a Koreai-félszigeten fellelhető természetes színekkel és a koreai hagyományos papírral, a handzsival.

Az ezeréves múltra visszatekintő fehér papíreperfa kérgéből készült handzsi a restaurátor szakmában és a tradicionális belsőépítészetben is elismert lenyűgöző tulajdonságai mellett kulturális sajátosságok kifejezésére is alkalmas

– vallja Lee, akinek a kiállításon látható handzsi domborművei és a természetes anyagokból kinyert színekben pompázó installációi egyszerre személyes és kollektív útkeresésének állomásai.

A budapesti kiállítás középpontjában a többszáz handzsi domborműből álló ’Ezer Buddha’ bemutatása áll, amelyre Európában még nem volt példa. A több mint háromszáz káprázatos színes szövettel díszített ’Tükörterem’ magával ragadó élménye lehetővé teszi a látogatók számára, egy végtelenített látványban kapcsolódjanak a természetes színárnyalatok érzékekre ható tapasztalatához.

Csoszon-kori relikviák

A koreai hagyományos papírral foglalkozó, és ezt a témát kutató művész számos elismerésben részesült a handzsi és a koreai természetes festési technikák európai művészeti közösséggel való megismertetéséért. Oktatói és alkotói tevékenysége mellett Lee Seungchul kiváló régiséggyűjtő is, aki hosszú pályafutása során először mutat be a handzsi-relikviákat, Csoszon-kori papírtekercseket, koreabeli házassági levelet, papírból készült bútorokat.

A Róma és Bécs után Budapesten bemutatkozó kiállítás további aktualitása, hogy a handzsi UNESCO szellemi kulturális örökségként való nyilvántartásba vételének folyamata a tárlattal egyidőben indul el.

Ingyenes papírmerítő és kelmefestő workshopok

A kiállítás kísérő programjaként Chang Seong-woo (Csang Szang-vu) hagyományos koreai papírkészítő mester tart ingyenes workshopot a Koreai Kulturális Központban a nagyközönség, valamint a kulturális örökség megőrzésében részt vevő szakemberek, például könyvtárak és múzeumok dolgozói számára, Lee Seungchul pedig a természetes festési technikákat mutatja be az érdeklődőknek. A programokra a Koreai Kulturális Központ honlapján lehet jelentkezni.

A kiállítás 2024. június 28-ig minden hétköznap 12 órától 20 óráig ingyenesen látogatható a második kerületi Koreai Kulturális Központban.

Ez is érdekelhet:

Budapesten tanít főzni a koreai szerzetes séf

Te is megnézheted a filozófus-séf előadását a templomi konyha művészetéről, egészségről és fenntarthatóságról.

Óriási Rubik-kocka bukkant fel Szöul belvárosában

800 négyzetméteres falfestményen tartja a leghíresebb találmányát a kezében Rubik Ernő Dél-Korea fővárosában.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

David Beckham közel négymilliárd forintra perli Mark Wahlberget

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés