Nem mai sztori, de akit érdekel a film világa, biztosan emlékszik rá, hogy 2019 októberében Martin Scorsese tett egy igen degradáló megjegyzést a Marvel filmjeire.

Egészen konkrétan ezt mondta a legnépszerűbb szuperhősfilmes univerzum darabjairól:

“Nem néztem meg őket. Megpróbáltam, tudja? De ez nem mozi. Őszintén, elismerve, hogy jól meg vannak csinálva és a bennük szereplő színészek a körülményekhez képest a tőlük telhető legtöbbet nyújtották, inkább a vidámparkokhoz tudnám hasonlítani őket. Ez nem az a mozi, melyben emberek érzelmi, pszichológiai tapasztalatokat próbálnak átadni más embereknek.”

A legendás rendezőnek is megvoltak a maga indokai, hiszen akkoriban éppen Az ír című filmje munkálataival küzdött, miközben a Marvel töretlenül termelte a milliárdokat. Szóval előfordulhat, hogy a nyilatkozatban közrejátszhatott némi sértettség is, de ezt valószínűleg már soha nem fogjuk megtudni, ő maga legalábbis ezt biztosan nem ismerné be nagy nyilvánosság előtt.

A Marvel-mozikat valamiért azóta is előszeretettel rugdossák magasan kvalifikált rendezők, legutóbb például Ridley Scott szólt be a műfajnak.

Ebből lehetett elege a Pókember-filmek sztárjának, Tom Holland ugyanis a The Hollywood Reporter munkatársának ezt mondta Scorsese két évvel ezelőtti kijelentéseire reagálva:

“Megkérdezheted Scorsesét, hogy csinálna-e Marvel-filmet, de neki fogalma sincs arról, milyen is ez a munka, hiszen soha nem csinált még ilyet. Én csináltam ilyen filmeket és olyanokat is, melyek az Oscarral kapcsolatos párbeszédekben is felmerültek, és igazából az egyetlen különbség a kettő között, hogy az egyik sokkal drágább, mint a másik. Minden más — ahogyan felépítem a karaktert, ahogyan a rendező igazgatja a sztorit és annak hőseit — igazából ugyanolyan, csak a méretek mások. Így tehát én azt gondolom, hogy ez igenis művészet.”

A Pókember: Nincs hazaút közben tovább evezget a totális világsiker felé, mind a bevételek, mind a kritikai és nézői fogadtatás tekintetében, és Holland nyilatkozata már összecseng azzal, hogy a Sony és a Marvel elkezdett kampányolni azért, hogy a filmet az Oscar-versenyben is számba vegye az Akadémia.

A filmet egyébként mi is imádtuk:

(főkép: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Hamarosan megérkeznek Budapestre a Dűne folytatásának sztárjai