Nem hallottál még a Too Many Zoozról? Szerintünk itt az ideje, hogy megismerd őket.

A kőkeményen és masszívan New York-i trió utcán zenélő együttesként kezdte a pályáját, a mai napig járnak le a metró-aluljárókba és közterekre muzsikálni – nagy valószínűséggel már csak azért, mert ez egy olyan igazodási pont, amihez időről időre muszáj visszatérniük, hogy ne felejtsék el, honnan jöttek. Az sem kizárt, hogy ők úgy mennek le a New York-i metróba, ahogy az ámbráscetek jönnek fel a felszínre, azaz ők ott lent szívják magukba azt a levegőt és energiát, ami a létezésükhöz kell.

Ne kerteljünk, a Too Many Zooz rétegzene: elég fél percig hallgatnod, és vagy megszereted, vagy elfordulsz tőle. Azok a szerencsések, akik az előbbi csoportba tartoznak, egy olyan energiasűrűséggel rendelkező zenével bombázhatják meg magukat, ami egésze párját ritkító: a TMZ a fúvós house Nirvánája és Ramones-a egybegyúrva,

egy olyan triumvirátus, amelyik szavak nélkül is punkabb a punknál, rave-ebb a rave-nél, house-abb a house-nál.

A legeslegjobb a Too Many Zoozban szerintünk, hogy nagyjából előzmények nélküli zenekar, egy maguk által kitaposott ösvényen járnak, és egy olyan fúziót hoznak létre, ami

egyszerre jazz és house, hogy aztán ebből a kettőből valami olyasmi jöjjön létre, ami egy kicsit mindkettő, de leginkább egyik sem.

Az egész történet az Amerikai Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb konzervatóriumán, a Manhattan School of Music-on kezdődött (itt végzett például Herbie Hancock). Itt találkozott egymással Matt Doe és Leo Pellegrino, utóbbi ekkor már együtt játszott a dobossal, David Parks a Drumadics nevű formációban. Innen már csak egy lépés volt, hogy a hármas együtt kezdjen játszani metró-aluljárókban, ami a feltörekvő utcazenészek bevett pályája. A fellépéseikről készült videók gyakran kötöttek ki a Youtube-on, ami szintén nem szokatlan dolog, nem véletlenül nevezte 2014-ben a New York Post a város legforróbb trendjének a buskingolást, azaz az utcazenélést.

A busking az olyan zenekarok miatt érdekes, mint a Moon Hooch és a Too Many Zooz, mert olyan, mint a népmesék: a szegénylegények egészen alulról jutnak el a csúcsra, és nyerik el a királynőt meg az apjuk fele királyság, ami az esetünkben többmilliós kattintásszám a Youtube-on és instant virális világhírnév. A Too Many Zooz első sikerét az internet lövészárka, a Reddit futtatta be, ezt a videójukat nagyon rövid idő alatt 700 ezren nézték meg.

A metróban zenélés a zenekar tagjai számára egyébként nem csak úri passzió volt, a dobos például az itt szerzett jattokból tartotta fenn magát, és fizette ki az albérletét.

A miénk a világ legnagyobb nightclubja!

Too Many Zooz

Azóta sok víz lefolyt a Hudsonon, a TMZ masszív rajongói bázissal rendelkezik, és évek óta járja a világ klubjait. Érdekesség, hogy felléptek már a Sziget fesztiválon is, és a TEDx Budapesten, vagyis május elsejei A38-as koncertjükre már rutinos turistaként érkeznek.

Hogy milyen hangulatot képesek élőben varázsolni, arra példaként álljon itt egyik kedvenc kollabunk, amelyet egy másik képzett jazz-zenészekből álló bandával, a Moon Hooch-csal közösen követtek el.

Ilyen őrület az, amikor rave-et játszanak rendes hangszerekkel

Két underground New York-i banda összeállt és szaxofonokkal meg trombitákkal hajlítják meg a teret. Minden EDM mehet a levesbe.

A trió sztárcsatára a bariton szaxofonos Leo P, aki extravagáns táncos előadásával és gesztikulációjával véteti észre magát. Tavaly még kérdéses volt, hogy marad-e a zenekarban, ugyanis választania kellett, hogy az általa alapított Lucky Chopsban vagy a Too Many Zoozban folyatja a karrierjét, végül – szerencsékre az utóbbi győzött. A színes hajú showmant egyébként egyre többször hívják kooprodukciókba (fújt már Beyonce mögött), ami nagyban köszönhető vibráló előadásmódjának. Ebben a videóban például Charles Mingus Moanin című dalát adja elő egészen virtuóz intenzitással.

Na szóval, Too Many Zooz az A38 hajón május elsején. Többet nem is mondunk.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Idén nem stressz és kínlódás, hanem igazi ünnep lesz a karácsony: mutatunk néhány remek ötletet kütyük-élmények-környezettudatosság-egyediség vonalon, amiből biztosan tudsz választani.
Hirdetés