Önéletrajzok és egyéb remek könyvek, hogy jól vészeld át a hét utolsó napjait.

Szabó Győző: Toxikoma - Tíz év drogvallomásai

Régi elmaradásunkat igyekszünk pótolni azzal, hogy elmondjuk, Szabó Győző önéletrajzi könyve bizony remek darab lett. Persze, sokszor olvastunk már a drogfogyasztásról, annak árnyoldalairól és a leszokásról szóló könyveket, csak éppen egyik sem egy olyan magyar sztár problémáival foglalkozott, akit mindenki kedvel.

A Toxikoma a haverod akar lenni. Győző a tőle megszokott laza hangvétellel ír régi önmagáról, egy olyan emberről, aki bármikor rálépne az alvó tigris farkára, nem foglalkozva a következményekkel, aki minden ajtón benyit, még akkor is, ha tudja, hogy az egyik után már nem lesz képes visszafordulni. Szabó Győző könyve pont azért szerethető, mert nem gyengébb, mint bármelyik korábbi drog-stop-történet, ráadásul ismered a főhőseit. Ismered Győzőt (vagy legalábbis azt hitted), és ismered a leszokásában nagy szerepet játszó Csernus Imrét is, aki mintegy kommentárként folyamatosan megszólal, és alátámasztja, kiegészíti vagy éppen pontosítja a toxikoma történeteit.

Magyar földön nem nagyon született még ilyen bátor próbálkozás ismert embertől. Ha egy kicsit is szimpatizálsz Szabó Győzővel, vedd elő a könyvet, és ismerd meg őt egy olyan oldaláról, amit már (ha minden jól megy), soha többé nem fogsz látni. És ez nem baj…

Szabó Győző: Toxikoma - Tíz év drogvallomásai (Libri Könykiadó, 250 oldal, 2490 Ft)
Itt veheted meg: Shopline

(Hauschel T.)

Bear Grylls: Tűzön-vízen át

Mindenki látta már Bear Gryllst akció közben. Mindenki tudja, mire képes ez az alak, ha túlélésről van szó. Most pedig az is kiderül, miért is ennyire kitartó, és miért is van acélból ez a mindent kibíró katona. Grylls önéletrajzi könyve nem feltétlenül korszakalkotó olvasmány, de ha végigpörgeted, meg akarsz nézni legalább egy évadnyit a sorozatából.

A Tűzön-vízen át első ránézésre kicsit nagy falatnak tűnik, de nem kell bedőlni a trükknek, a hatalmas kötet kis hasábokkal és nagy betűtípussal dolgozik, így meglepően gyorsan végzünk a vaskos könyvvel. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne lenne benne egy valamirevaló történet. Bőven van. Bear bemutatja távoli és közeli őseit, egytől egyig vakmerő, bátor, tettre kész emberek, szóval csoda lett volna, ha leszármazottjukból otthonülő programozó vált volna. Háborús hősök és kalandorok között az ember sorsa megpecsételt. Grylls miattuk lett egy felturbózott Indiana Jones, miattuk mászta meg a Mount Everestet 23 évesen, és miattuk lett a Brit Különleges Erők egyik legkeményebb katonája.

Főleg a fiatal Grylls-évekre, a hegymászás fájdalmaira és katonaéveire fókuszál a könyv, bár utóbbiról konkrét bevetéseket nem mesélhet el. Pedig azok a sztorik valószínűleg egy külön könyvet is megérnének. Bear Grylls-rajongóknak még így is kötelező olvasmány, annyi újdonság és szerethető sztori van benne, amitől nehéz lesz letenni.

Bear Grylls: Tűzön-vízen át! (Jaffa Kiadó, 368 oldal, 3490 Ft)
Itt megveheted: Shopline

(Hauschel T.)

Pintér Bence, Pintér Máté: A szivarhajó utolsó útja

A XIX. század végén játszódó regény szerzőpárosa két egyetemista, ami csípőből megsüvegelendő teljesítmény, és bár mindketten Pintér vezetéknévvel bírnak, csak névrokonok. Ketten írni egy regényt első hallásra meglehetősen nehézkes vállalkozásnak tűnhet, de ez az alternatív ifjúsági kalandregényen szerencsére egyáltalán nem érződik.

A szivarhajó... fő vonzereje a történelmi alternativitásában rejlik, nevesül abban, hogy a könyv alapvetése az, hogy 1848–49-ben megnyertük a szabadságharcot – Kossuth Lajos azt üzente, Gábor Áron rézágyúja fel van virágozva, hej –, és Közép-Európában Magyarország vezetésével egy Duna-menti népeket tömörítő erős államalakulat jött létre. Vonzó és népszerű koncepció, ami bizonyára sokakban kelti fel az érdeklődést, mert mindig jó eljátszadozni a gondolattal, mi lett volna, ha…

A regény főhőse Kossuth Lajos unokája, Csaba egy láncdohányos fiatal katonatiszt, aki egy titokzatos kémnő társaságában ered a Dunamenti Konföderáció (mi irányítjuk, magyarok) titokzatos és veszélyes ellenfelének nyomába. Az út szerb bűnözőkkel, robbantgató anarchistákkal, arrogáns politikusokkal, ármánnyal, cselszövéssel, újabb titokzatos kémnővel, lövöldözésekkel teli, ahogyan azt egy kalandregénytől el is várja az olvasó, mígnem eljutunk a végkifejletig, amikor a címben is említett steampunk csillagromboló, a bombákkal felfegyverzett szivarhajó beúszik Belgrád légterébe. A szerzők jól nyitva hagyták a történet végét, megágyazva egy esetleges folytatásnak, úgyhogy várjuk, mi lesz a magyarok által dominált Európa sorsa.

Pintér Bence és Pintér Máté: A szivarhajó utolsó útja (Agave Könyvek, 239 oldal, 2980 Ft)
Itt megveheted: Shopline

(Izing R.)

Don Winslow: A gandzsa urai

Don Winslowt már méltattuk a Player virtuális hasábjain, és nem győzzük elégszer elmondani és figyelmeztetni olvasóinkat, hogy ő napjaink egyik legcoolabb szerzője, és ezen még az sem rontott, hogy Vadállatok című zsigerien izgalmas regényéből Oliver Stone egy teljesen színtelen, szagtalan, semleges kémhatású filmet készített (kritikánkat itt olvashatod).

A két könnyűdrog-terjesztő főszereplésével készült Vadállatok-at nem véletlenül említem, ugyanis A gandzsa urai című műve éppen annak előzményregénye, amely Ben és Chon, a két kaliforniai fűtermesztő karrierjének egy korábbi, szintén balhéktól, szextől és tesztoszterontól bűzlő fejezetét meséli el. Miért jó egy Winslow-regény? Semmiképpen sem azért, mert korábban nem olvasott fordulatokat talál fel, és rettentően csavaros sztorikkal rukkolna elő. Erre jó példa Oliver Stone, aki még csavart is egyet az eredeti cselekményen, igaz, rajta ez sem segített, mert pont a karakterek nem jöttek át, és az az adrenalináztatta nyelvezet, ami úgy röpíti előre az olvasót a könyvben, mintha gyorsvonaton ülne.

Oké, Winslowt nem nézni kell, hanem olvasni, már ezt is tudjuk, de nincs ezzel semmi baj. Nem tudjuk, hogy lesz-e olyan sikeres, mint a New York Times által az év legjobb tíz könyve közé beválasztott Vadállatok, de A gandzsa urai méltó folytatása/előzménye a winslowi hagyományoknak.

Don Winslow: A gandzsa urai (Agave Könyvek, 532 oldal, 2980 Ft)
Itt megveheted: Shopline

(Izing R.)

Múlt heti ajánlónkat olvastad? Akkor ezeket olvastuk és ajánlottuk!

És ezt olvastad már?
Egy hétéves floridai kisfiút felfüggesztettek a suliban, amikor kiderült, hogy anyuka mivel foglalkozik
További cikkeink a témában