A produkció mellékesen megmutatja, miért használunk biztonsági övet.

Sir Isaac Newton az 1687-es Philosophiae Naturalis Principia Mathematica című könyvében fogalmazta meg a híres törvényeit, amivel lerakta a klasszikus mechanika alapjait. A törvényeket mind tanultuk a suliban, de azért csak idézzük fel most az elsőt, a tehetetlenség törvényét, mely szerint egy inerciarendszerben minden test megtartja nyugalmi állapotát vagy egyenes vonalú egyenletes mozgását mindaddig, míg egy kölcsönhatás a mozgásállapotának megváltoztatására nem kényszeríti.

Esetünkben a trambulinon ugráló ember nagy nyugalomban szórakozhat az állandó sebességnek köszönhetően – viszont bajba kerülne, ha a traktor fékezne vagy elkanyarodna.

Newton törvényeiről itt találsz egy alapos leírást, annyit azért gyorsan jegyezzünk még meg, hogy az 1687-ben leírtakat ugyan atomi, illetve kozmikus léptékben felülírja a kvantummechanika, illetve a relativitáselmélet, azonban normális, hétköznapi körülmények között mind a mai napig használatosak, miután lényegesen egyszerűbb a képleteivel számolni.

Egy baleset vizsgálata tipikus példa a mai alkalmazásra – meg arra is, hogy miért kell bekapcsolni a biztonsági övet az autóban.

(Borítókép: Jason Edwards / Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Newton bölcsőjére támadt rá ezúttal a két kíváncsi természetű youtuber

A The Slow Mo Guys két kíváncsi természetű arcától, Dantől és Gavtől nem áll távól az, hogy dolgokat lőjön, zúzzon szét vagy robbantson fel.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Ez a srác nem simán utcazenész, hanem utcazseni

Mi is nehezen hisszük, de igaz: Deadpool és Rozsomák sört reklámoznak

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés