Bevezettek egy új törvényt Dél-Koreában.

Egy új törvénynek köszönhetően minden, azaz nagyjából 52 millió dél-koreai azonnal egy-két évvel fiatalabb lett, miután ma (szerdán) hatályba lépett jogszabály értelmében a kelet-ázsiai ország is bevezeti a világ nagy részén használt nemzetközi életkorszámítási rendszert.

Eddig Dél-Koreában ugyanis úgy nézett ki az életkor meghatározása, hogy az ország polgárai születésükkor egyévesnek számítanak, amihez minden január 1-jén plusz egy évet adnak hozzá – ez például azt jelentette, hogy egy december 31-én született csecsemő rögtön kétéves lett, amint éjfélt ütött az óra. És (egyelőre még) van egy másikféle számítás is, ami nem egyéves kortól indít, hanem nulláról, amihez – ugyanúgy, mint a másik dél-koreai módszer esetében – minden év első napján egy évet hozzáadnak.

A hagyományos dél-koreai korszámítási módszer eredete nem világos, az egyik elmélet szerint figyelembe kell venni az anyaméhben töltött időt, ami azt a bizonyos kilenc hónapot egy évre kerekíti, más teóriák pedig egy olyan ősi ázsiai számrendszerhez kötik, ami nem ismerte a nulla fogalmát.

Miért a váltás? Az elmúlt években számos politikus részéről érte kritika a nemzetközi életkorszámítástól eltérő dél-koreai metódust, amiért szerintünk az a világ többi részéhez képest lemaradottnak tünteti fel a globális technológiai és kulturális hatalomnak számító országot.

Érdekesség, hogy az orvosi és jogi dokumentumok esetében az 1960-as évek óta már a globális szabványt alkalmazzák, míg minden más hivatalos nyomtatványok esetében viszont a hagyományos dél-koreai módszert használják.

(Forrás: The Guardian, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Megváltozott a Föld dőlése, annyi vizet szivattyúztunk ki bolygónk belsejéből

Tizenhét év alatt 2150 gigatonnányi vízről van szó, ami még az éghajlatváltozáshoz is hozzájárulhat.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Így fog kinézni Pán Péter a készülő horrorváltozatban

Kozsó új dalától komolyan el fogsz gondolkodni azon, hogy ez mi ez

Miért most van pünkösd? Tudod, mikor és mit ünneplünk?

További cikkeink a témában
Hirdetés