Legyen ön is faarcú színész! Legyen ön is buta forgatókönyvíró! OKJ-s képzésünk most kezdődik, ráadásul ingyenes.

John Cusack egykori CIA-ügynököt alakít, aki egy balul elsült akció után kommunikációsközpont-vezetővé vedlik át, amely külső hallgatók számára megfejthetetlen számokat közöl mindenre elszánt CIA-arcoknak. A helyszínen váltott műszakban dolgozik egy-egy páros, mindig egy férfi és egy jó nő, akik közül a jó nő az operátor, a férfi pedig morcosan bámul és vigyáz a csendre és a rendre. Mama a helyén marad. Az állomásra azonban egy napon marcona gyilkosok csapnak le, akik valamit akarnak. Hogy mit, az tulajdonképpen a másfél órás játékidőből sem derül ki igazán. Csak részben.

Hazugság lenne azt állítani, hogy a sztoriból nem felejtették ki az ellenség valódi, bivalyerős motivációját. Közben John Cusack Steven Seagal érzelmi skálájának minden egyes arcrezdülését hozza, teszi mindezt meglepő hitelességgel, egy megveszekedett pillanatig sem erőlteti meg magát, semmittevése abból a szempontból még érthető is lenne, hogy egy kiégett exügynököt kell játszania, de Cusack olyan szinten unatkozik, hogy az már a nézőnek is fáj.

Ami viszont igazán a csontokig hatol majd, az a forgatókönyv. Mi történt itt, kezit csókolom? Hatan dolgoztak rajta váltott műszakban, az éppen érkező pedig nem olvasta el, mit írtak le előzőleg? Akkora logikai bakik macarénáznak a filmben, hogy azt még egy négyéves is sírva röhögné ki! Csak hogy mondjunk egy párat (vigyázat, spoilerek!): a hatalmas központban mindig két ember dolgozik, de akkora a komplexum, mint a WestEnd, saját orvosi szobával, orvos nélkül. MINEK? A gonoszok megbuherálták a vonalat. Hoppá, sebaj, mégis használjuk, mert most, hogy jobban belegondolunk, háááát mégis működik ez, az anyja köcsögit neki. Az állomáson továbbra is két ember dolgozik, az egyik kódokat olvas fel, a másik mogorván néz, tehát mindenképpen tároljunk itt nagyobb mennyiségű C4-et, jól jöhet még, ha balul sül el a felolvasás.

És így tovább, és így tovább. Kár érte, a Védelmi kód pedig elég jól indul, maga az alaphelyzet is többet érdemelt volna, mert alapjában érdekes lehetne egy hasonló pontról indított, de jól összerakott kém-akciófilm, csak hát ez nagyon nem az. Kizárólag azoknak ajánlhatjuk jó szívvel, akik szeretik Steven Seagal munkásságát, azoknak viszont semmiképp, akik bírták régebben John Cusacket. És még Malin Akerman sem vetkőzik benne. Cudar egy világ ez.

3/10

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Az év egyik legjobb játéka is lehetett volna, de a pénzéhség közbeszólt

Thor hangján szólal meg Deadpool a Deadpool és Rozsomák szinkronizált előzetesében

További cikkeink a témában