A furcsán megcsavarodott kémény egy walesi völgy látványát foglalja keretbe, és utal a környék történelmére. Egy csapásra ismertté tett egy falut, mégsem tetszik mindenkinek.

Úgy néz ki, mint egy kémény, ami meghajlott és lefittyedt a hőségtől, de valójában ez inkább egy szobor, ami soha nem funkcionált kéményként.

A helyszín a walesi Butetown, a szobrász pedig a New York-i Brian Tolle volt, aki 180 ezer fontért készítette el a landart művet, ami azóta valódi helyi látványossággá vált.

Ez Tolle első állandó szobra az Egyesült Királyságban, pedig az ügynökségnek, amelyik odacsábította, mindenki azt mondta, hogy a művész „úgysem jön egy kis dél-walesi faluba ennyiért”.

Nem lett igazuk, mint Emma Marie Price, a Safle ügynökségtől elmondta, egyszerűen elküldtek neki egy alapos briefet, amivel felkeltették az érdeklődését a történelem iránt. Így valósult meg a 16 méter széles, nyolc méter magas kémény, amit acélból formált meg Tolle, és ami a környező Rhymney-völgyre nyíló kilátást keretezi.

Sokaknak azonnal megtetszett, más fokozatosan szeretett bele, de akad, aki sosem békélt meg vele.

„És biztosan nem tenném a házam elé” – summázta Malcolm Nash, a helyi hentes,

akinek a boltjában hosszú ideig a csavart kémény volt a fő beszédtéma a vevők közt. „Ha már ilyesmit építenek, miért nem egy körforgalomba teszik, a város közepére, hogy oda vonzzák az embereket?” – kérdezte Nash, egyben a másik fő vitatott kérdést is elárulta: „Elnézve a város kirakatait, jobban is el lehetett volna költeni azt a pénzt.”

Másfelől

Igazi csavart kéményekre is vannak példák, mondjuk itt...

...vagy épp itt:

(Forrás: Wales Online, fotók: Daniel Holland/Twitter)

Ez is érdekelhet:

Szabályos kört ír le a vegetáció változása egy új-zélandi nemzeti parkban

Hihetetlen látványt nyújt a magasból a hegy, amit a maorik az ősüknek tekintenek.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Ez a srác nem simán utcazenész, hanem utcazseni

Mi is nehezen hisszük, de igaz: Deadpool és Rozsomák sört reklámoznak

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés