A 94. Oscar-díjátadó legnagyobb port kavart mozzanata kétségkívül Will Smith sallerja volt, ami szó szerint egy csapásra az egyetemes mémkultúra klasszikusa lett.

Történt ugyanis, hogy az ismert színész és humorista, Chris Rock felment a színpadra, hogy kihirdesse a legjobb dokumentumfilm kategóriájának győztesét, és mivel ilyenkor azért szokás egy kicsit vicceskedni is, ő is így tett. A témaválasztása azonban nem volt a legszerencsésebb. Rock ugyanis bedobott egy poént a közönség soraiban ülő Smith család kontójára. Egészen pontosan ezt mondta Will Smith feleségének:

Jada, szeretlek és alig várom a G.I. Jane második részét.

Ezzel a színésznő kopaszságára utalt, az említett filmben ugyanis Demi Moore is leborotválta a haját, ő azonban azért, mert Ridley Scott filmje ezt kívánta tőle. Jada Pinkett Smith ezzel szemben egy autoimmun-betegségben szenved, mely miatt foltokban hullik a haja, és nem is csinált belőle titkot, hogy csak ezért szabadult meg a hajától. A közvetítésen az látszik, hogy a poénon Smith is jót derül, amikor azonban meglátja, hogy a feleségének rosszul esik a dolog, felpattan, a színpadra megy és ad egy tisztességes pofont ledöbbent kollégájának.

Nem csoda, hogy megfagyott a levegő. Maga Rock sem tudott hirtelen mit mondani. Biztosította Smith-t, hogy csak viccelt, de ezt a sztár nemigen hallotta meg. Miután a helyére ment, kétszer is bekiabálta a szavakat kereső színésznek, hogy

A nejem nevét a kibaszott szádra se vedd!

Végül a döbbenetet és feszengést Rock azzal oldotta, hogy ez volt a tévé történetének legnagyobb estéje. A show amerikai közvetítésében Smith kiabálásából semmit nem lehetett hallani, a hangot ugyanis a szervezők lekeverték. Később, a közvetetés szünetében látni lehetett, hogy a felzaklatott Smith-t Tyler Perry és Denzel Washington próbálja nyugtatni, majd jött a plusz poén, amikor emberünk megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat a Richard király című filmben nyújtott alakításáért, és ő a könnyeivel küszködve fogadta el a díjat, kihangsúlyozva, hogy ahogy a filmbéli karaktere, ő is mindent megtesz azért, hogy megvédje a családját.

Arra is kitért, hogy mit mondott neki Washington a pofon után:

Denzel néhány perccel ezelőtt ezt mondta nekem: „A legmagasztosabb pillanatban légy óvatos! Akkor jön érted az ördög, hogy megkísértsen.”

Mivel mostanra nyilvánvaló, hogy a pofon nem volt a show része, így bűncselekménynek minősül, a sajtó is kíváncsi volt rá, hogy vajon indul-e eljárás Smith ellen. A helyi lapoknak a Los Angeles-i rendőrség megerősítette, hogy hivatalból megvizsgálták az esetet, de mivel Rock nem tett feljelentést, nem indítanak büntetőeljárást.

Az Akadémia egy Twitter-bejegyzésben kommentálta az esetet, melyben egyértelművé tették, hogy elhatárolódnak az erőszak bármely formájától.

Szerencsére a pofonból nem lett nagyobb baj, de arra már most egy nagyobb összegben mernénk fogadni, hogy az erről készült felvétel animgif formájában még évtizedekig fog velünk szembe jönni az internetes fórumokon.

A 94. Oscar győzteseiről ebben a cikkünkben olvashatsz:

(főkép: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Síelés vagy bulizás? Síelés ÉS bulizás!