Ezentúl, ha valaki elkezdene ekézni azért, mert vasárnap este Sharknadót nézel, nyugodtan mondd meg neki, hogy fakoff!

A frankfurti Max Planck Intézet 2016 nyarán tette közzé egy olyan kutatás eredményeit, melyet a rendszeresen szemét filmeket nézők körében végeztek el annak kiderítése érdekében, hogy ezek az arcok miért is szeretik azokat az alkotásokat, melyek teljes mellszélességgel vállalják, hogy szarok.

Most nem azokra a mozikra gondolunk, melyek nem szándékosan lettek alig nézhetőek. Kiesik hát a kalapból az Alkonyat-gyűjtemény és a Thor: Szerelem és mennydörgés is, hiszen ezeket egyébként halálkomolyan gondolták. (Sajnos.) Inkább a Sharknado vagy a Kígyók a fedélzeten című örökbecsűek szintjén kezdődnek azok a művek, melynek készítői még csak véletlenül sem akartak hozzátenni semmit a filmművészethez.

A kutatás vezetői a Facebookon kezdték egy trash filmekkel foglalkozó fórumon, ahonnan összesen 372 embert szedtek össze, akiket első körben arra kértek, hogy spontán mondjanak húsz szót, ami a trash mozi kifejezésről eszükbe jut, majd soroljanak föl tíz filmet, mely meglátásuk szerint ebbe a kategóriába tartozik. Meglepetésre a résztvevőkről egyértelműen kiderült, hogy igazi nagymenők, ha iróniáról van szó, az irónia pedig – ahogy azt már tudjuk – az intelligens emberek fegyvere.

Kígyók a fedélzeten; színarany szar

Az csak egy dolog, hogy a 372 vizsgált alanyból 258 legalább egyetemi végzettséggel – közülük sokan egyenesen tudományos fokozattal – rendelkeztek, az már inkább meglepő, hogy az igazi hardcore trash-fanok ugyanannyira élvezték (és értették) akár a legelvetemültebb kísérleti művészfilmet, mint a Sharknado legújabb részét.

A résztvevők 86 százaléka a fos filmekre egyfajta bűnös, pihentető szórakozásként tekintett, ami náluk kényelmesen megfért a valós művészeti értékkel rendelkező alkotások élvezete mellett egy unalmas vasárnap délutánon.

Kiderült, hogy a szemét filmek rajongóinak legnagyobb része magasan képzett, átlagon felüli műveltséggel rendelkező, intelligens emberekből áll, akik kulturális mindenevőkként tekintenek önmagukra.

Tessék hát szépen leszállni az Cápaszaurusz vs. Pirájakrokodil-rajongókról! Lehet, hogy értelmesebbek, mint azok, akik kizárólag Terrence Malicket néznek.

Ez is érdekelhet:

T-Rexet zabál a címszereplő a Meg – Az őscápa folytatásának első előzetesében

Jason Statham Superman és Aquaman szerelemgyermekeként tér vissza.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés