Akár egy bombasztikus mediahack is lehetne az X-akták rebootjának alkalmából, de nem az. Ez komoly, mint Scully dekoltázsa! A CIA a saját honlapján tette közzé az anyagot. Fincsi!

Emlékeztek még arra, amikor tavaly ilyenkor egy fanatikus gyűjtő jóvoltából az amerikai légierő közel 130 ezer UFO-észleléssel kapcsolatos ügyirata került fel a netre? Az sem volt semmi, de ez a mostani - ha lehet - még durvább, hiszen a világ legjobban finanszírozott és elméletileg legfejlettebb hírszerző ügynöksége, maga a CIA tett föl egy regimentnyi - korábban szigorúan titkos minősítésű - dokumentumot a saját honlapjára, melyek a múlt század közepétől kezdődően egészen 1990-ig dolgozzák föl az egyre elharapódzó UFO-észleléseket.

Ha bele akarod ásni magad a témába, akkor jobban teszed, ha magad mellé veszel néhány napnyi hideg élelmet, ugyanis itt bőven találsz böngésznivalót.

A Központi Hírszerző Ügynökség ráadásul még egy kis poénkodást is megengedett magának, hiszen a doksik közül kiemelte a szerintük legérdekesebb tízet, melyek közül a rejtélyesebb ötöt Mulder ügynöknek, azaz a hívőknek, a földhözragadtabb maradékot pedig Scullynak, vagyis a szkeptikusoknak ajánlja.

Ha beleolvasol ezekbe az iratokba, akkor láthatod, hogy az Ügynökség nem vette félvállról a témát. Képesek voltak például dossziét nyitni egyetlen szemtanú vallomására alapozva, aki 1952-ben egy Berlin melletti mezőn bóklászó marslakókról számolt be, akik egy világító objektummal repültek föl az égbe. Persze az óvatosságnak megvolt a maga oka, az amcsik ugyanis akkoriban már árgus szemekkel figyelték a szovjet fegyverkezést és kezdetben azt hitték, hogy az észlelések teljes körű feldolgozása valamely eddig ismeretlen haditechnika leleplezéséhez vezethet.

A közzé tett anyagok nagyrészt egyszerű eseményleírások az Európa különböző pontjai, vagy épp a kongói uránbányák fölött felbukkanó azonosítatlan repülő tárgyakról, de van olyan doksi, mely egy olyan titkos találkozó kivonatát tartalmazza, ahol szintén szóba került a téma. Az egyik dokumentum megjegyzi, hogy az észlelésekkel kapcsolatos beszámolók legnagyobb része egyszerű butaság és a több ezer beszámolóból kevesebb mint száz, ami valóban a megmagyarázhatatlan kategóriába esik.

A Scullynak ajánlott iratok között már akad olyan, melyből egyértelműen kiderül, hogy a CIA fejesei közül sokan nem igazán láttak nemzetbiztonsági kockázatot az egész UFO-hacacáréban, de azért a biztonság kedvéért nem vették le a szemüket a jelenségről.

Az UFO-hívők persze mondhatják, hogy az amerikaiak még mindig visszatartják a szaftosabb iratokat, de az mindenesetre már ezekből is kiderül, hogy Muldernek bizony sokkal jobb dolga lett volna a CIA, mint az FBI kötelekében.

A kémek a jelek szerint kicsit komolyabban vették a témát, mint a Szövetségi Nyomozó Iroda.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Az év egyik legjobb játéka is lehetett volna, de a pénzéhség közbeszólt

Thor hangján szólal meg Deadpool a Deadpool és Rozsomák szinkronizált előzetesében

További cikkeink a témában