1969. július 20-án Neil Armstrong leguggolt a Hold felszínén, a kezébe vett egy maroknyi port, majd a mintát egy cipzárral zárható műanyag tasakba öntötte. Itt kezdődik ez a sztori, melynek a végén ott figyel egy pironkodó NASA és egy négymillió dolláros árverés.

Az Apollo-11 visszatérése után a mintát Armstrong egy houstoni laboratóriumnak adta át további megvizsgálásra, majd az egyébként igen értékes tárgyat a NASA annak "rendje és módja szerint" elfelejtette. Így kerülhetett a Holdpor néhány évtizeddel később egy űrkutatás-tematikájú aukció kínálatába, majd egy NASA-bolond chicagói ügyvédnő, Nancy Lee Carlson magángyűjteményébe.

Nancy potom 995 dollárt perkált ki ezért a nemzeti kincsért, aminek tartalmával kapcsolatban kétségek gyötörték, ezért elküldte a tasakot a NASA-hoz további megvizsgálásra. Amikor megtudták, mivel van dolguk, a Hivatal fejeseinek elöntötte a gőz az agyát, és megtagadták az ekkor már magántulajdonnak minősülő minta visszaszolgáltatását.

Ezt persze Carlson nem hagyta annyiban, hanem perre ment, amit végül meg is nyert. Hiába érveltek a NASA jogászai azzal, hogy a maga nemében egyedülálló kőzetminta az amerikai nép tulajdona, és nem magángyűjteményben, hanem laboratóriumban vagy múzeumban a helye, a bíróság végül a magántulajdon szentségét részesítette előnyben.

A NASA végül nem fellebbezett, de még mindig nem tért magához a sokkból.

Ez a tárgy egy egész generáció amerikai, és egy csapatnyi, az emberiség legnagyobb és legjelentősebb tettéért akár az életüket is feláldozni kész űrhajós megfeszített munkáját jelképezi.

- hangsúlyozta William Jeffs, a NASA szóvivője, hiába.

A tulajdonosnak mindenesetre esze ágában sincs egy egész generációnyi amerikai kontójára nyerészkedni, az árverésből befolyt összeget teljes egészében jótékony célra akarja felajánlani, illetve létre akar hozni egy alapíványt a Northern Michigan Universityn, melytől annak idején a diplomáját kapta.

Az árverésre a Sotheby's aukciósház első űrkutatási témájú aukcióján kerül sor július 20-án. Az aukciósház szakértője szerint a Holdpor minimum négymillió dollárért fog elkelni, de - tekintettel arra, hogy a dolog hatalmas publicitást kapott - ennek az összegnek végül a többszörösét is lecsaphatják.

Nem csoda, hogy a Sotheby's illetékese ezzel a megjegyzéssel zárta a témát:

Kétség sem férhet hozzá, ez az én Mona Lisám.

(via)

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában