Csak néhány hete került fel hivatalosan a zsiráf – s vele együtt 742 faj – a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listájának fenyegetett fajai közé. Egy friss tanulmányból pedig az derül ki, hogy Afrika egy másik emblematikusabb állata, a gepárd is komoly veszélyben van, és néhány évtizeden belül eltűnhet a bolygónkról. A kutatást egy zoológiai (Zoological Society of London), valamint egy vadvédelmi társaság (Panthera and Wildlife Conservation Society) kezdeményezte.

A világon nagyjából 7 ezer gepárd él a vadonban: Ázsiából gyakorlatilag kipusztították őket, de az afrikai állomány is jelentős mértékben megcsappant. Jelenleg mintegy hat dél-afrikai országban él a gepárdok fele – Zimbabwében például 16 éve még 1200 egyed élt a szárazföld leggyorsabb állatából, ma viszont már alig több mint 100-an maradtak, ez pedig főként az „emberi nyomásnak” tudható be.

Ázsiából gyakorlatilag kipusztították őket

Ugyanis az életterük csökkenésével egyre gyakrabban merészkednek a védett területeken túlra, ahol az emberekkel konfliktusba keverednek, vagy csak simán levadásszák őket a húsuk vagy a bundájuk miatt.

De az is gyakori, hogy az orvvadászok élve fogják el a kis gepárdokat, hogy valamelyik gazdag államba szállítsák őket, ahol eladják házi kedvencnek

– és amellett, hogy kiszakítják őket a természetes élőhelyükről, a kicsik mintegy kétharmada már szállítás közben elpusztul. Éppen ezért szeretnék az illetékes szakértők, hogy mihamarabb veszélyeztetettnek minősítsék a jelenleg sérülékeny kategóriába sorolt fajt, hogy komolyabb óvintézkedést lehessen tenni a gepárdok megmaradásáért.

Szeretnék mihamarabb veszélyeztetettnek minősíteni őket

Egyébként naponta átlagosan 50 faj hal ki a Földön, ez pedig önmagában még nem írható feltétlenül az ember számlájára – hiszen a fajok kipusztulása és születése egy természetes folyamat részének tekinthető, elvégre mi sem élnénk itt, ha a természetes szelekció nem ritkította (és gazdagította) volna a Föld élővilágát az elmúlt több száz millió évben.

Ugyanakkor egyre több az olyan faj, amely az ember jelenléte miatt sodródik a kipusztulás szélére.

És ez nem csak az egyedek közvetlen kipusztításával történhet meg: a klímaváltozás, az élettércsökkenés vagy a tápláléklánc megtörése is végzetes kimenetelű lehet esetükben.

(via)

És ezt olvastad már?
Hogyan válassz olyan gépházat, ami bírja a strapát? Segítünk
További cikkeink a témában