Egy nagyjából 150 négyzetkilométeres, azaz húszezer futballpályányi területet fed le, és épp Ausztrália felé közeledik.

A hatalmas habkőszigettel a Vava'u szigetek mellett hajózó Michael és Larissa Hoult találkozott először testközelben, amikor a hajójukat körbevette a sok milliónyi lebegő vulkáni kőzet. A legkisebbek közülük alig voltak nagyobbak egy cseresznyénél, a legnagyobbak azonban simán elérték egy kézilabda méretét. Ezen a képen épp Michael Houltot láthatod, amint a vízből kikanalazott darabokkal pózol:

A fura jelenség egy víz alatti vulkánnak köszönhetően jött létre, ami odalent a mélyben elkezdett forró lávát a felszínre köpni. Ez a kőzet a benne lévő gázok miatt könnyebb, mint a víz, így felemelkedett és összefüggő kőszőnyeggel takarta be az óceánt.

A NASA képén már jól látszik a puszta méret:

A sziget jelenleg Ausztrália felé sodródik, és az óceánokban lebegő szemétszigetekkel ellentétben ez speciel teljesen környezetbarát, sőt, a kutatók szerint fontos szerepe lehet a nagy korallzátony megmentésében. Az előzetes számítások szerint épp akkor fog célba érni, amikor megkezdődik a korallok szaporodási időszaka, a lebegő sziklák felszínén pedig könnyedén megtapadhatnak az óceán ökoszisztémája szempontjából nélkülözhetetlen élőlények.

Most pedig mutatjuk, milyen elképesztő látvány a sodródó sziget egy hajó fedélzetéről nézve:

(via)

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában