Egy elfeledett harcművészeti forma Shaolinból New Yorkból.

1906-ban a New York-i fotós, Percy C. Byron megbízást kapott, hogy készítsen egy sorozatot, amely a Dr. Latson-féle önvédelmi metódusok címet viseli.

A fotókon egy fiatal úrhölgy látható, amint szakszerű mozdulatokkal visszaveri egy kellemetlen alak támadásait.

És hogy ki fejlesztette ki ezt az önvédelmi technikát?

William Richard Cunningham Latson a nem nagynevű The Eclectic Medical College of New York City nevű orvosi iskolát végezte el 1904-ben, megalapította a Health Culture nevű újságot, fitnesz könyveket írt, és számos újságban jelentek meg írásai.

A férfi minden bizonnyal úgy érezte, hogy New Yorkban lenne igény egy olyan önvédelmi módszerre, ami nőknek segít megvédeni magukat a nagyvárosi utcákon. A fotókon esernyős védekezési technikákat láthatunk, az egyik képen pedig egy oldalsó térdrúgást mutat be a hölgy.

A módszer nem futott be, legalábbis nem hagyott mélyebb nyomot az amerikai kultúrtörténetben, és a világon a Dr. Latson-féle önvédelmi módszernél sokkal népszerűbb sokkal a karate, az aikido, a kungfu és még sorolhatnánk. 1911-ben ezek a fotók megjelentek a Denver Post című újságban, de fájdalom, a cikkben nem említették Dr. Latson nevét. Szerencsére az azóta eltelt 100 évben sikerült helyreállítani ezt a hibát, és korunk már tudja, kinek köszönhetjük ezeket a mai szemmel nézve mókás hangulatú fotókat.

(Forrás: vintage.es)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés