Március 15-e idén nem csak az 1848-as forradalom és szabadságharc megünneplése és a vasárnapi vásárlás elsiratása miatt kiemelt dátum, hanem azért is, mert hírcsatornává vált a közszolgálati m1, nem is akármilyen műsorszámokkal.

Egy olyan profi hírcsatorna, amelynek a díszlete beszél, és kizárólag azért nem ájul el önnön tökéletességétől, mert csak egy beszélni tudó díszlet, nem intézheti el annyival az időjárás-jelentést, hogy holnap változékony idő lesz tizenöt fokos csúcshőmérséklettel.

Egy olyan profi hírcsatornának viszont, amely soha nem remélt szintre emelte az infotainment (szórakoztatva informálás) szintjét rögtön létezésének első napján, nem okozhat gondot egy igazán újszerű időjárás-jelentés kiötlése sem.

Az MTVA oldalán csak annyi olvasható a megújult koncepcióról, hogy nagyrészt élőben adják majd, a vidéki tudósítók is segítik majd a hírolvasókkal egy térben lévő meteorológusokat, egyébként pedig sokkal interaktívabb lesz az egész, és persze sokkal többször kerül majd adásba. De szerénységükben nem említik a lényeget.

Az persze nem újdonság, hogy csinos nő mesél a másnapi felhőkről – olyat is láttunk már, hogy annyira belemelegszik a dologba, hogy le is kell dobnia ezt-azt magáról –, az viszont elég újszerű, hogy egy kétperces időjárás-jelentést ketten mondjanak el. Egy férfi kezdi általában Európa nyugati felénél („felhívnám a figyelmet továbbá arra, hogy a Brit-szigeteket egy markáns hidegfront éri el”), de hogy nálunk hol lesz fagy, azt már a kolléganője mondja el, aki kicsit beszél az éjszakáról, hogy aztán már a férfitől tudjuk meg, hány fok lesz másnap, utána a nő meséli el, mire számíthatnak a bakonyiak, majd a férfi röviden tájékoztat a kicsit távolabbi kilátásokról, hogy végül a nő is elköszönjön. (Nem vetkőzik egyikük sem.)

Nagy szerencse, hogy március 15-én indult az új m1, mert így mondhatjuk, hogy csak a három debütáló Gaál Noémi időjárás-jelentő nő kokárdáját néztük meg olyan alaposan. Ami már csak azért is érthető, mert sokszor a térkép, amelyen vizuálisan is szerepeltek a hőmérsékleti értékek, nem fér a képernyőre. Sajnos a csatorna szlogenje arra is vonatkoztatható, hogy mikor lesznek beágyazhatóak az MTVA videói – akkor, amikor –, ezért addig az infotainment jegyében idézzük az egyik legszebb kokárdájú hölgy, a nyitóképen is látható Laza Bori jelentésének egy részletét:

Inkább közepesen, gyengén felhős öööö területek lesznek Magyarországon, kissé gomolyfelhős lehet az é öö az égbolt a délutáni órákban, a délkeleti szél azonban erős marad, néhol lökésesen alakul, ez a hőmérséklet. Ben is megmu, meg fog mutatkozni majd.

Szerinted mi legyen a fejlődési irány?

Az új műsorszám nem csak jól megkülönböztethető más csatornák időjárás-jelentéseitől, de rengeteg további lehetőség is rejlik benne.

  • a dunántúli időjárást mondja el a férfi, a tiszántúlit a nő, a Duna–Tisza közén várhatót pedig mondják együtt
  • találja ki a férfi, hány fok lesz Pécsett, a nő pedig hideg-meleggel vezesse rá a megoldásra
  • egy harmadik személy bevonásával és az operatőr mögé helyezésével dolby surrounddá lehetne fokozni a sztereóhatást
  • kicsit kávézgassanak és beszélgessenek műsor előtt a büfében, hogy ne legyen ennyire kínos az egész

(Fotó: Honéczy Barnabás/MTI)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Itt a tankcsapdásított Pokémon-főcímdal. Jajj

Minket egyáltalán nem lepett meg az év eddigi legnagyobb meglepetéssikere

További cikkeink a témában