A nyomok vélhetően akkor keletkeztek, amikor az ember távoli rokonai csoportosan átvágtak egy nedves vulkáni hamuval borított területen. A lábnyomok többnyire az emberősök közé sorolandó Australopithecus afarensis faj egyedeitől származnak.

Az Australopithecus afarensis az emberelődök egyik leghosszabb ideig élt és legjobban ismert faja – leghíresebb képviselője Lucy, aki a mai Etiópia területén élt 3,2 millió éve. A frissen felfedezett lábnyomok egyike egy hímé lehet, a többi valószínűleg kisebb termetű nőstényektől, illetve ifjabb egyedektől származik.

A nyomok alapján az Australopithecus képes volt két lábra emelkedni,

azt azonban nem tudjuk, járása mennyire hasonlított a mai emberéhez.

A lábnyomok egyike egy hímé lehet, a többi valószínűleg nőstényektől, illetve ifjabb egyedektől származik

„A talajon hagyott nyomok arra utalnak, hogy az egyik egyed elképesztően magas lehetett, sokkal nagyobb a csoport többi tagjánál. A 165 centiméteres magasság alapján ez az eddig azonosított legnagyobb testű egyede a fajnak”

– magyarázta Giorgio Manzi, a tanzániai régészeti projekt vezetője. A 165 centiméter magas hím úgy 48 kilós lehetett, társai magasságát 1,11 és 1,49 méter közé saccolják a tudósok.

A hím nagyjából 165 centiméter magas lehetett

Marco Cherin, a Perugiai Egyetem paleoantropológiai tanszékének vezetője szerint a hímnek több nőstény párja lehetett – éppen ezért a társadalmi szerkezetük közelebb állt a gorillákéhoz, mint a csimpánzokéhoz vagy a modern emberéhez.

És ezt olvastad már?
112,4 decibellel fújta ki a gyomrát a világ leghangosabb böfögésének tulajdonosa
Zsarolóvírust kaptál? Ezeket tegyük meg napjaink legveszedelmesebb informatikai fenyegetése, a zsarolóvírus ellen!