Azt hiszed, mindegy, hol, kitől és milyen tűzifát veszel? Nagyon nem az, úgyhogy összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy jól járj a kandalló körül.

Szóval szögezzük le: egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, hol, kitől és milyen tűzifát vásárolsz, és persze az sem, hogy mennyiért. A tűzifa ugyanis hiánycikk, ezért olvasd el alaposan az alábbi tippeket vásárlás előtt.

1: A kivágástól számított időre mindig kérdezz rá

Mivel a tűzifa hiánycikk lett, gyakran előfordul, hogy „idő előtt” eladják, ami azt jelenti, hogy nem telt el elegendő idő ahhoz, hogy megfelelő mértékben kiszáradjon. A legideálisabb az, ha a kivágásától számítva legalább egy év telik el a tűzifa felhasználásáig. A jelenlegi helyzetben Magyarországon gyakorlatilag nem lehet hozzájutni ilyen szárított tűzifához, és gyakran még a nem eléggé kiszárítotthoz is lehetetlen. Az erdőgazdaságok készletei a korábbi évek hidegebb téli időszaka alatt kimerültek, és még nem tudták feltölteni azokat, mert nem mindig áll rendelkezésre megfelelő munkaerő ehhez. Ennek oka, hogy az építőiparból kivándorolt óriási munkaerő után maradt űr egyszerűen beszippantotta a fakitermelésben dolgozókat.

2: Telephelyen szerezd be a tüzelőt, vagy vásárolj ellenőrzött minőségű tűzifát

Egyre inkább elterjedt, hogy a tüzelőt neten árulják – gyakran meglepően kedvező áron. Ha az online kosár mellett döntesz, legyél nagyon elővigyázatos, ugyanis ezeken a felületeken nem biztos, hogy ellenőrzött a minőség. Erre utal, hogy mára már fogalommá vált a „tűzifaátverés”. Sokszor például nagyon magas víztartalmú, kifejezetten frissen vágott fát egy vagy két évig szárítottként kínálnak, de belefuthatsz korhadás vagy kártevők miatt csökkent fűtőértékű fába is, illetve a vegyszeres szennyezettség is gyakori. Épp ezért ilyen esetben érdemes olyan eladótól beszerezni a téli fűtőanyagot, aki a NÉBIH hatósági nyilvántartásában szerepel (és őrizd meg a kapott számlát egy esetleges panasz esetére). 

3: Ne hagyd az utolsó pillanatra a vásárlást

Ajánlott minél előbb megvásárolni a tűzifát. Egyrészt azért, mert megfelelően tárolva van ideje száradni a felhasználásig. A tárolásnál nagyon fontos, hogy a tűzifa felülről védve legyen a csapadéktól, de oldalt hagyj helyet a szellőzésre. Kellő odafigyeléssel pár hónap alatt akár 30 százalékkal is növekedhet a tűzifa fűtőértéke. Másrészt célszerű elegendő időt hagyni a faanyag megtalálására, hogy ne kényszerülj bele egy rossz ajánlatba pusztán az idő hiánya miatt. 

4: Keress kevésbé feldolgozott fát, amely olcsóbb és könnyebben elérhető

A legkényelmesebb megoldás természetesen az, ha kandallókész fát veszel, amely azonban jóval drágább a kevésbé feldolgozott tűzifánál. A faanyag feldolgozottságával arányosan ugyanis nő az ára és csökken az elérhetősége. A kandallókész és a feldolgozást igénylő tűzifa ára között akár 50-100 százalékos különbség is van.

Ha spórolni szeretnél, érdemes minél kevésbé feldolgozott tüzelőt vásárolni, majd azt a megfelelő védőfelszerelésben otthonodban a szükséges méretre fűrészelni, hasogatni. Amihez jön a bónusz tipp:

+1: Gondoskodj egy ügyes társról a tűzifa darabolásához

Amennyiben a tűzifa rönkben érkezik hozzád, nélkülözhetetlen lesz egy könnyű, egyszerűen használható, komfortos és biztonságos fűrészt beszerezni (ha még nem lenne). Ezeknek a paramétereknek tökéletesen megfelelnek például a STIHL tűzifa-daraboláshoz ajánlott fűrészei, amelyek benzines, akkus és elektromos változatban is elérhetők. Szóval vigyázz erre a pár dologra és nem lehet nagy baj!

Meleg telet! 

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Annyira burzsoá, amennyire kell ez a csodás kaliforniai villa