Házat venni vagy házat építeni jobb? Körbejártuk az örök kérdést
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Sokan érkezünk el életünknek abba a szakaszába, mikor masszívan bele szeretnénk vágni az otthonteremtésbe – például egy vidéki házba elköltözni a városi bérleményből. Ilyenkor pedig mindig felmerül a legneccesebb kérdés: építeni vagy venni érdemesebb? Körüljártuk a pro-kontra érveket.

Kreatív tervezés

Ebben egyértelműen a házépítés nyer: a semmiből megtervezni egy házat, ami minden igényedet kielégíti természetesen ezerszer több kreatív teret hagy, mintha már egy meglévő házban próbálnád a saját ízlésedhez igazítani magátaz épületet. Amit gyakran nem is lehet, mert nem bonthatsz ki semmit a létező szerkezetből, így a mozgási lehetőségek limitáltak; egy üres telekre felhúzni az álmaidat azért nem ugyanaz, mint venni egy tipikus vidéki kockaházat, úgyhogy nagy-nagy pont a házépítésnek.

Költségek

Itt szerintünk a házvásárlás nyer, de nagyon tág a kérdés, így megszavazhatunk egy döntetlent is. Egy, már felépített háznál egyértelmű a vételár (amiből lehet is alkudni) és a legoptimálisabb esetben keveset kell költeni rá, mert az alapvető szolgáltatások már léteznek, be vannak építve (villany, fűtés stb.). Egy új ház építésénél meg lehet állapítani egy fix büdzsét, azonban (főleg ha tapasztalatlanok vagyunk), könnyen felmerülhetnek extra költségek, előre nem látott kiadások. Egy új ház építési költségének origója a méret és az anyaghasználat – utóbbi főleg tud akár duplázni, triplázni is az áron. Ha viszont ügyesen csinálod, akkor akár jobban is kijöhetsz belőle, mintha már létező házat vásárolnál.

Idő

Na ez az, amiben egyértelmű győztes a már létező ház megvásárlása. Egy új háznál legtöbbünknek először el kell adnia az eddigi otthonát és hát utána valahol lakni kell, amíg kész nincs az új. Másrészt Magyarországon riasztóan siralmas az építőipari helyzet – elképesztően kevés megbízható csapat van a piacon, ők pedig legalább 8-10 hónapra előre mondanak időpontot az építkezéskezdésre. Onnan meg ugyebár jönnek magának az építkezésnek a hónapjai, szóval itthon akár egy egész évet és többet is igénybe vehet egy új ház felépítése. Egy kész házba már azonnal be is cuccolhatsz és ott lakhatsz a felújítgatások ideje alatt is.

Stressz

Szintén a már meglévő vásárlása felé billen a mérleg. Én csak egy 44 négyzetméteres lakást újítottam fel eddig, de annak a stressz-o-méteréből kiindulva egy új ház építése után három hónap intenzív pszichoterápiát látok magam előtt. Minden részleten izgulni kell: tökéletes-e a tervrajz, jól gyártották-e le a szükséges alkatrészeket, elemeket, jól dolgoznak-e a munkások, benne vagy-e a büdzsédben, mikor romlik el valami a munkafolyamat alatt és hogyan lehet azonnal tüzet oltani és a többi. Egy házvásárlásnál ezek a stresszfaktorok jelentősen kisebbek.

Otthonossá tétel

Ebben viszont az új ház győz. Egy létező házat csiszolgatni a saját ízlésedre meglepően gyorsan felveri az árakat és sok mindenről le is kell mondanod, mert már adott, létező dologhoz igyekszel hozzátenni. Azt hiszed, hogy csak egy-egy ajtóirány-csere meg egy kis falbontás és a laminált padló helyett legyen tölgyfa, ja meg mégitt jó lenne azuhanyfülke helyett egy kád – és ott találod magad, hogy milliókat költesz.

Ezeket már jó előre kitalálhatod a tervezőasztalon, ha új házat tervezel– és akár már be is rajzolhatod, hová-mekkora-milyen bútort szeretnél tenni, mert például az új házban jöhetnek olyan idegesítő dolgok, mint például az, hogy a kedvenc ágykereted épp 6 centivel nem fér be a hálóba. Szóval otthonossá tétel: az új házé a pont.

Meglepetések

Szintén az új háznak adjuk ezt a strigulát. Egy új házban ugye ti terveztek mindent, így nem lesznek olyan meglepetések, mint például a nyílászárók minősége vagy épp a fűtésrendszer vagy a bojler és a hozzá tartozó számla, a recsegő padló, a beázás és társaik (a legjobb tervezési esetet nézzük). Itt minden technikai kérdés a tervezőasztalon eldől, míg az új háznál ezek már mind adottak és néha elég meglepő dolgok derülnek ki – szóval legtöbb esetben az új háznál nincsenek ezek a meglepetések. Pluszpont az új háznál, hogy sokkal környezettudatosabb (és költséghatékonyabb) rendszerekkel tervezhetsz, mint amilyenek egy régebbi házban már a legtöbbször adottak.

Szóval szerintünk ha megkérdezel 20 embert a témában, tíz a házvásárlás, tíz pedig a házépítés mellett fog teljes mellszélességgel érvelni. És ebben nincs is semmi meglepő: mert tényleg nincs perdöntő érv valamelyik mellett, inkább csak olyan faktorok vannak, amelyek a te személyiségedhez és lehetőségeidhez szabottan inkább egyik vagy másik opció felé billentik a mérleg nyelvét. (Pl.: Nem akarsz egy évig stresszelni? ---» Házvásárlás. A saját elképzeléseidet akarod minden négyzetméteren? ---» Házépítés.) Az egyetlen általános és örök érvényű tanács, amit ilyenkor érdemes fejben tartani, az az, hogy ne hamarkodj el semmit.

Bármelyik mellett is döntesz, hatalmas beruházásról van szó, mely az elkövetkezendő évtizedekre megváltoztatja az életedet, úgyhogy érdemes szakértőkkel konzultálni és nagyon-nagyon alaposan átgondolni, melyik opció lenne számodra a legideálisabb. Szóval lassan, átgondoltan és ügyesen!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.