Minden, de minden egyes darabja instant megvett minket kilóra. Az üzenet pedig főleg.

Két évvel ezelőtt fogott össze az IKEA egy csapat dizájnerrel, építésszel és kreatívval öt afrikai országból, hogy a modern városi rituálék fontosságát ötvözzék az otthoni tárgyakkal. 2019-re az eredmény? Az egyelőre limitált szériás ÖVERALLT kollekció, amely a fokvárosi Design Indaba fesztiválon debütált épp most.

A kollekciót tervezői leginkább a vidám, befogadó és szertelenül túlzó jelzőkkel illetik, és darabjai közt konyharuháktól étkészleteken át párnákig, asztalokig, dohányzókig, kosarakig és székekig mindenfélét összerakott a csapat.

Külön imádjuk, hogy a svéd bútorgyárral együttműködő tervezők kifejezetten finoman bánnak a rurális örökséggel és a népies vagy épp törzsi ihletésű darabok végeredményei globálisan is azonnal megszerethetők és bármilyen térben elhelyezhetők, kontinenstől függetlenül.

„Nem is kell mondani, hogy mennyire inspiráló, hogy a világ két feléről találkoztak össze ezek az innovatív elmék. De ez nem minden; ez a kollaboráció új utakat nyit meg a résztvevők számára és széles körben megmutatja, milyen új hangjai vannak kontinensünknek. A mostani munkámban inspiráltak a gyökereim és az eddig megtett utam: remélem, hogy büszkén fogják otthonaikba tenni majd az emberek a darabokat.”

- nyilatkozott Laduma Ngxokolo divattervező, aki a kollekció egyik szőnyegéért felelt.

Egy másik, eddig még sosem látott darab a kollekcióban egy kosár, melyet modern hajfonási rituálék inspiráltak. A darabot a szenegáli Raby Kane divattervező készítette Iina Vuorivirta IKEA-s dizájnerrel.

„Az ÖVERALLT-tal szeretnék bátorítani az embereket, hogy üljenek össze, egyenek és igyanak, osszák meg egymással a történeteiket, legyenek kreatívak, töltsenek együtt értékes időt – mivel ez a kollekció is pontosan így jött létre.”

- mondja James Futcher, az IKEA kreatív igazgatója.

A bemutatkozó eseményen az IKEA még több információt elárult a kollekcióról: a darabokat már 1,499 forinttól be lehet szerezni, a bútorok legmagasabb ára pedig kb. 21,000 forint lesz. Az ÖVERALLT kollekciót 2019 március 1-ig lehet megtekinteni az Indabán, ha esetleg valaki épp Fokvárosban járna – de nem kell annyira messze sem menni, mivel elméletileg minden IKEA áruház polcain elérhetőek lesznek a darabok 2019 májusától. Mi alig várjuk!

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában