Ha már unod a minimalista enteriőröket, megmutatjuk neked a maximalista irányzatot. A több néha több!

Míg pár évvel ezelőtt a teljes lecsupaszítás volt a trendi, most visszacsorognak a nosztalgiához, családi emlékekhez, gyerekkorhoz kötődő belsőépítészeti és lakberendezési vonalak. A modern helyett gyakran a régit keressük: legyen az egy állólámpa, egy komód, egy Pókemberes poszter, egy tükör vagy nagymamánk terítője, az olykor személytelenné váló digitális világból kilépve otthonunkban szeretjük az ismerős, komfortérzetet nyújtó darabokat elhelyezni.

- így írtunk a The New York Times kutatása alapján az idei évi lakástrendek egyik fontos jellemzőjéről, a nosztalgiáról. A trendek között továbbá megfigyelhető volt, hogy szeretünk visszatérni a tapintható, érdekes felületű tárgyakhoz és szeretjük a régi kézművesség újrafelfedezett termékeit is. Na mindezek összessége és meghaladása az, ami mostanában úgy tűnik leváltja a minimalista lakberendezést:

itt a maximalizmus!

Mi a lényege?

Ha pár tételben kéne összefoglalni, akkor egy maximalista enteriőrben:

  • Merész színek, luxus anyagok, mintazsúfolás
  • Minél több műalkotás, annál jobb
  • Komfortos és belsőséges terek
  • Abszurd, mókás tárgyak
  • Könyvcunami
  • Nem tökéletes, néha rendetlennek ható tér, ami mégis nagyon személyes

Szóval összességében egyfajta új rokokó történik a belsőépítészetben: a túlzsúfolás és túldíszítés jellemzi a maximalizmust, viszont a személyessége és a tökéletlensége miatt roppant szerethető a stílus. Tetszik? Bevetnéd otthon is? Akkor a következőket javasoljuk:

Kis adagokban kezdj neki

Ha elsőre azért még nem látod, hogy flamingómintás tapétát nyomsz a nappalira, akkor javasoljuk, hogy kicsiben vágj bele. Először vegyél mondjuk néhány mókásabb színű és mintájú díszpárnát és nézd meg a kanapén, a fotelben. Ezután kereteztess be pár képet szépen (lehetőleg legyen eklektikus a szelekció a bukolikus festőktől Capán át a macskádról készült szuperközeli képig) és tedd fel a falra! Tetszik? Akkor ugorhatsz egy lépést és megpróbálkozhatsz egy merészebb tapétával egy falrészen.

Vannak könnyen leszedhető, áttehető tapéták – lehet, hogy egy ilyennel érdemes kezdeni. Aztán ha már ráéreztél az ízére, akkor jöhetnek az őrültebb dolgok is, például egy fal átfestése vagy mondjuk egy tintakék kanapé, esetleg egy orrszarvús porcelánlámpa.

Figyelj a balanszra

Habár a maximalizmus elsőre nagyon káoszosnak tűnik, ha megfigyeled, azért itt is rengeteg a balansz. Ha például egy feltűnő színt elkezdtél használni egy látványos tárgynál (például zöld kanapé) akkor ezt a zöldet hozd még be a lakás más pontjain is, hogy összekösd a tereket (például zöld függőny és zöld székpárnák). Nézd meg színskálán, hogy mik az adott szín kiegészítő színei (Hering-féle színkörön vagy hasonlón) mert azok még nagyon jól fognak működni egymással.

Hallgass a szívedre

Na ez nagyon nyálasan hangzott, de erről van szó: ne rakj ki dolgokat csak azért, mert sikk és menő, de amúgy nem tetszik vagy számodra semmitmondó. Ezeknek a tereknek a lelke, a szívcsakrája a személyesség: ha nincs benne a személyiséged és nem érzed, hogy egy-egy szobarészlettől irdatlan jó kedved lenne, akkor semmi értelme.

Nézd meg, mit mesél a tér

Vietnamban utazgattál két évig? Hobbifotós vagy és imádod a panelházak geometriáját? Divatmániás vagy és rajongsz a mintákért? Nagyon jó, ha a színek koherenciája mellett a terek tartalmi koherenciája is nagyon erős és megmutatja, milyen is vagy te, mivel szereted magad körülvenni, mi a te történeted a térben.

Szóval a lényeg: nem kell mindent azonnal felvásárolnod, amit Instagramon menőnek látsz, de amúgy nem tetszik – tedd személyessé, őrültté, játékossá, vibrálóan energikussá! Éljen a több!

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában