És azt is, hogy milyen lakástípust szeretünk leginkább vásárolni idén.

Továbbra is élénknek mondható az országos lakáspiac, ez látszik abból is, hogy hamar gazdára találnak az eladó lakások - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, ami a lakóingatlanok eladásához szükséges időt vizsgálta a magánszemélyek hirdetései alapján.

Országos átlagban a második negyedévben 50 nap alatt adtak el egy-egy lakóingatlant a tulajdonosok; ez minimális, ötnapos növekedést jelent az előző év második negyedéhez képest. A lakóingatlanok drágulásának természetes velejárója, hogy kicsit növekedett az értékesítési idő, ergo a magasabb árat a vevők egy része lassabban tudja előteremteni. Emellett a korábbi évekhez képest a legkelendőbb lakások kínálata némiképp szűkült, ezért alaposabban keresnek a vevőjelöltek.

Hány nap kell egy fővárosi lakás eladásához?

Budapesten a második negyedévben átlagosan 43 nap alatt találtak gazdára a magánszemélyek által hirdetett lakások. A leghamarabb a panellakások keltek el, 34 napon belül új tulajdonosuk lett. A panelek iránti érdeklődés amúgy évek óta fokozódik, emiatt egyre többe kerülnek, ám még így is olcsóbbak a téglaépítésű lakásoknál.

A budapesti téglalakások eladásához 46 nap kellett a második negyedévben, a legtöbbet pedig a családi házak eladóinak kellett várnia a vevőkre, átlagosan 88 napot.

Vidéken is hamar elkelnek a lakások

Ezen eléggé meglepődtünk: a megyei jogú városokban is nagyon élénk a piac: az ott lévő lakóingatlanok eladásához 44 napra volt szükség, azaz mindössze egy nappal volt hosszabb az értékesítési idő, mint Budapesten.

Amin pedig szintén néztünk egyet; ezekben a városokban is a paneleké a főszerep: 30 nap kell az eladásukhoz. Az itteni téglalakások 41 napos eredményt értek el. A családi házak viszont már 94 nap alatt kerültek az új tulajdonoshoz. A leghosszabb ideig a községekben kell várni az eladásra. A legkisebb településeken átlagosan kb. 3 hónapot (82 napot) kell szánni egy-egy ingatlan értékesítésére.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
Hirdetés