A világ egyik legnagyobb könyvtárának tartott New York Public Library gyűjteményébe került nemrég száz lifehack-kártya a múlt század elejéből. A Household Hacker Youtube-csatornán elővettek közülük néhány érdekeset, hogy leteszteljék őket a valóságban is – igazolva ezzel a mondást, hogy a tudás a korral nem kopik meg, csak csiszolódik.

Az első bemutatott, illetve letesztelt lifehack a következő: hogyan húzz ki egy szöget a fából úgy, hogy ne okozz sérülést a faanyagban? A harapófogó mellett a(z egyik) legkomolyabb varázsszó a tégla. Ha egy igazi ezermester vagy, most talán legyintesz, de ha egy villanykörtecserével is meggyűlik a bajod, akkor talán értékelni fogod:

A kés felmelegítése vágás előtt valóban remek ötlet. (Ez eddig hogy nem jutott az eszünkbe?) Főleg, ha alapjáraton gyengén vág. Forró gőz, forró víz, dühös tekintet, bármi jól jöhet.

Összetintáztad a pólódat, és nincs otthon semmilyen folttisztító? Nyugi: csak nyisd ki a hűtőt, keresd elő a tejet, önts valamennyit egy edénybe, s hagyd benne ázni az anyagot. Csoda fog történni!

Csizmatisztítás citrommal – még egy remek kis lifehack, aminek főként a 20. század elején volt igazán nagy haszna, amikor még nem kenhettünk rá minden bizbaszt a lábbelinkre cipőápolás címszó alatt. De azért ma is simán jól jöhet, egyszerű, gyors és teljesen bió:

Gondoltad volna, hogy néhány megfúrt krumpli segíthet életet lehelni a virágaidba? Na jó, ha életet nem is lehel beléjük, de tartást ad nekik. Ez pedig olykor aranyat érhet.

Egy remek kis hack, amely után a „zörög az apró a zsebedben” mondás új értelmet nyerhet. A pénzérme ugyanis nemcsak hossz-, de tömegmérésre is kiválóan alkalmas lehet. Azoknak, akik kiskorukban kívülről fújták az európai országok fővárosait és zászlóit, kiemelten ajánlott.

Vízmérték készítése házilag. Ez valóban pofonegyszerű. Nem szükséges hozzá más, mint egy tisztességesen felcímkézett mezei palack, majd egy kis lötty az aljára, hogy részegesen is észleld a párhuzamos vonalakat.

A sör vagy a bor vízzel történő hűtése kicsit ideje múltnak tűnhet, de bizony voltak idők, amikor elektromos cuccok nélkül kellett lezavarni az ilyesmit. Ha nincs kéznél jég, a hideg csapvíz is megteszi: bugyoláld egy kis törülközőbe az üveget, majd tedd bele egy edénybe, s nyomasd rá a vizet. Már csak várnod kell néhány percet.

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

A halloweeni makabra zenekar egyszerre hátborzongató és vicces

Eldobható evőpálcikákból készít bútort egy ázsiai startup

További cikkeink a témában
Új sorozat a Playeren: Akarok egy kutyát! Kattints az első részért!
Hirdetés