Évente átlagosan 33 kiló élelmiszert dobunk ki, csak mert túl sokat vettünk vagy nem jól tároltuk. Most megmutatjuk, hogy a konyhád egyik legfontosabb gépével hogyan bánhatsz a legjobban.

Az ételek és italok eltarthatósága szempontjából kétségkívül a hűtőszekrény a legfontosabb konyhai eszköz és bár ugye faék egyszerűségűnek tűnik, mégis egyáltalán nem mindegy, mire és hogyan használod.

Függetlenül attól, hogy milyen étrendet követsz, rendkívül sokféle élelmiszert fordul meg a lakásodban, viszont a többség nem tudja, hogyan érdemes tárolni ezeket. Most néhány hasznos tippel segítenünk abban, hogyan használhatod okosan és biztonságosan a hűtőszekrényedet, hogy a különféle ételek minél tovább megőrizzék frissességüket és állagukat.

Nem minden ételt kell hűtőbe tenni

Sokan szinte minden romlandó terméket azonnal betesznek a hűtőbe a bevásárlás után, azonban azzal, ha csak a ténylegesen oda való élelmiszereket rakod a gépbe, értékes helyet szabadíthatsz fel a valóban hűtést igénylő termékek számára, ráadásul ezek állagát is megóvhatod. Sok termék szobahőmérsékleten is kiválóan eltartható – ilyen például a tojás, ami ugyan tovább eláll a hűtőben, mégsem a megszokott helyén, a hűtőajtóban érdemes elhelyezni, hiszen itt ingadozik a legjobban a hőmérséklet. Jó megoldást jelent erre a DoorCooling+ technológia, amely felülről külön hideg levegőt juttat az ajtó rekeszeibe, ezzel biztosítva az egyenletes hőmérsékletet.

Az olyan könnyen romlandó élelmiszereket, mint például a húsok és halak természetesen hűteni kell, azonban sokan nem tudják, hogy a paradicsom, a hagyma és más zöldségek egészen egyszerűen a pulton vagy a konyhaszekrényben is tárolhatók. Bizonyos gyümölcsök – például az avokádó, az alma, a banán, a citrom és a bogyós gyümölcsök – íze és állaga is megváltozhat a hűtőszekrényben, ezért ha belátható időn belül szeretnéd ezeket elfogyasztani, nem érdemes őket lehűteni. Hasonló kérdések merülhetnek fel a kenyérfélék esetében is, amiket viszont egyáltalán nem szükséges hidegben tárolni.

Mindent a megfelelő polcra

Minden hűtőszekrény belsejében felülről lefelé csökken a hőmérséklet, azaz a készülék felső polcain van a „legkevésbé hideg”, alul pedig a leghidegebb. Ezt, valamint néhány élelmiszer-biztonsági szempontot mindenképpen érdemes szem előtt tartani a hűtő elrendezésekor. Ilyen szempont lehet például, hogy a húst és a halat a legalsó polcra érdemes beficcentened, ahonnan a húslé nem csöpöghet rá más élelmiszerekre. A tejtermékeket a középső polcokon célszerű elhelyezni, a zöldségeket pedig a legmagasabb páratartalmú rekeszben érdemes tartani. A gyümölcsöknek a zöldségekhez képest alacsonyabb páratartalomra van szükségük, így érdemes őket külön helyen tárolni. Fun fact: a legújabb hűtőkben már attól függően állíthatod be a zöldségtároló rekesz páratartalmát, hogy zöldséget vagy gyümölcsöt tartasz benne.

A hűtő ideális hőmérséklete

Ahhoz, hogy az ételek a lehető legtovább frissek és biztonságosan fogyaszthatóak maradjanak, a hűtő hőmérsékletét állítsd 4 °C-ra, vagy ennél egy kicsivel alacsonyabb hőfokra. Ennél magasabb hőmérsékleten a húsok és a halak romlanak meg, a túl hideg környezetben viszont a zöldségek és gyümölcsök fagyhatnak meg még akkor is, ha a zöldségtároló fiókba raktad őket. A hűtőben tárolt élelmiszerek számára az egyenletes hőmérséklet volna ideális, a gép ajtajának nyitogatásával viszont meleg levegőt engedsz be a készülékbe. A új hűtő után néznél, akkor keress olyan típust, amelynek belsejében legalább fél-egy fokos pontossággal biztosított az egyenletes hőmérsékletet.

A hűtő elrendezése is számít

A jól és tudatosan elrendezett hűtőszekrényben a hideg levegő egyenletesebben áramlik a termékek között, ezáltal pedig az ételek is tovább maradnak frissek. Ha átlátszó dobozokban/üvegekben tárolod az ételeket (és ezeket nem halmozod egymásra), gyorsabban megtalálod, amire szükséged van, így kevesebb meleg levegőt engedsz be a hűtő belsejébe. Sokszor biztos neked is problémás volt nagyobb edényeket beficakolni a hűtőbe: erre jó megoldást jelent egy igény szerint összecsukható polc, amit felezni is lehet, például kancsók tárolásához és felhajtani is, ha nagy edényt szeretnél berakni a készülékbe.

Ne pazaroljunk!

A hűtő megfelelő használatával elkerülheted azt is, hogy a megvásárolt élelmiszerek egy része a kukában landoljon. Egy átlagos magyar fogyasztó például évente 33 kg olyan élelmiszert dob ki, ami megfelelő tárolással és tudatos tervezéssel megmenthető lenne. Természetesen az első lépés az, hogy ne vásárolj túl sokat semmiből: csak azt tedd a kosaradba, amit belátható időn belül biztosan el is fogsz fogyasztani. Bevásárlás előtt nem árt listát írni és belenézni a hűtőbe; bár a hűtőddel még nem tudsz telefonon beszélni, egyes hűtőket már távolról, a mobilunkról is irányíthatsz: a SmartThinQ alkalmazással például már a boltból gondoskodhatsz arról, hogy a bevásárlásból hazaérve megfelelő hőmérséklet várja a hűtőbe szánt élelmiszereket.

Úgyhogy ezzel a pár tanáccsal megtoldva talán hatékonyabb lesz az a bizonyos pazarlásmentes(ebb) élet!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

A halloweeni makabra zenekar egyszerre hátborzongató és vicces

Eldobható evőpálcikákból készít bútort egy ázsiai startup

További cikkeink a témában
Új sorozat a Playeren: Akarok egy kutyát! Kattints az első részért!
Hirdetés