Nem találsz semmit a fészerben? Kanászodik a káosz a szerszámok közt? Tegyél pontot az i-re és szedd rendbe a sorokat a férfibarlangodban pár egyszerű, praktikus és deákferenc-kímélő lépéssel.

Az újévi fogadalmaid közt volt valami az „idén rendesebb leszek” és a „nem halogatok” határmezsgyéin, de még mindig szanaszét vannak a fúrók, csiszolók, kalapácsok a garázsodban? Akkor ideje rendet vágni – és hidd el, teljesen olyan ez is, mint a mosogatás: elkezdeni sokkal szarabb, mint megcsinálni – mikor már benne vagy, akkor nagyon gyorsan el is készül a dolog és rájössz, csak kívülről tűnt olyan borzalmasan soknak a felhalmozódott dzsuva.

Elsőre tényleg szörnyű, de hidd el, gyorsabban megszépíted, mint gondolnád!

Úgyhogy nincs de, vágjunk bele! Először is, mitől lesz rendezett és praktikus egy fészer?

A tárolóktól,

melyek polcain vagy fiókjaiban hatékonyan elhelyezheted az összes szerszámodat. Ehhez pedig érdemes megnézni, milyen egy jó tároló?

Egyszerű

Egy fasza tárolónak nem kell mívesen faragott ónémet szekrénynek lennie; sőt, minél egyszerűbb a kialakítása, annál könnyebb bele pakolni, plusz te sem félsz, hogy meghúzod a szép polcot a fúrófejjel vagy fűrészporos lesz a faangyalka – egy szerszámtárolónak az a dolga, hogy tárolja a cuccaidat, nem kell túlspilázni.

Erős

A kinézeténél ezerszer fontosabb tulajdonsága egy tárolóegységnek, hogy erős legyen: bírja a strapát, amit a nehéz gépek és a folytonos használat jelent. Nem kell nagyigényű bútor; olyan szekrényt szerezz, melyre nyugodtan rádobhatod a smirglit, a rongyot – de a teli festékesvödröt és a flexet is, mert simán elbírja és nem rágod le a körmöd, hogy vajon pecsétes lett-e a polc.

Rendezett

Te már nagyon jól tudod, milyen szerszámokkal szoktál leggyakrabban bütykölni – és melyik-hogyan jó, ha kézre esik. Ezért a férfibarlangod kialakításánál a lehető legfontosabb, hogy már a legelején találd ki, mit és hol szeretnél látni, minek-mekkora hely kell. Baromi idegesítő, mikor megveszel egy ötpolcos szekrényt, amibe három fontos eszközöd sem fér be, mert öt centivel magasabb, igaz? Szóval még vásárlás előtt írd össze, mit akarsz tárolni és ezek mekkora helyet igényelnek.

Átlátható

Mikor felméred a fészered/garázsod igényeit, mindig tisztázd le magadban, melyek azok a cuccok, amik mindig jók, ha elől és kéznél vannak – valamint mik azok, amik jobb, ha egy fiókos szekrényben, szép rendben vannak, hogy mikor szükség van a vízmértékre vagy a sorjázó pengére, akkor tudd, hogy alulról a második fiókban vár rád. Ez leginkább a kisebb, könnyebben elkallódó dolgoknak jó – a nagyobb elemeket vagy pakold rendszer szerint polcokra, vagy az átláthatóság jegyében tedd bele fehér, műanyag tárolódobozokba.

Ezek előnye, hogy egyrészt baromi olcsók (495 forint/darab), műanyag létük miatt semmilyen száraz-nedves levegőigényük nincs, bírják a strapát, sorolhatóak (így ha fél év múlva kell még egy negyedik is, szépen rápasszinthatod ennek a tetejére), sok minden elfér bennük és átlátszóak, szóval még nagyobb turkálás nélkül is látod, melyikben van az, amit keresel.

Tehát mit javaslunk?

1. Gondold végig,

mennyi helyet foglalnak el most a szerszámaid, ezek közül melyek azok, amire mindig szükséged van, miknek jobb, ha zárt helyen vannak és miket használsz ritkán vagy szezonálisan (pl. fűnyíró).

2. Szerezz be nagy teherbírású szekrényeket

Ez a modell pl. 40 kilót bír el polconként, horganyzott fémvázas, egyszerű, 12 polcos, baromi gyorsan felépíthető és ugyanilyen könnyen bővíthető, ha több lenne idővel a szerszám.

A sarokba remekül elfér – mellé meg nincs tízezer forint. De vannak még jók, nézz körül a Bauhausnál – tuti megtalálod a megfelelőt ár-érték-teherbírás tekintetében.

3. Szerezz be fiókos elemeket

a kisebb, könnyen elkallódó cuccoknak.

4. Vegyél pár műanyag tárolót

azoknak a gépeknek, amik nem bírják a port és nem kell elől lenniük, de jó, ha látod őket.

Hidd el, ha rászánsz egy teljes napot, meg is leszel vele – és ezentúl mindig a rend, szervezettség és átláthatóság valának jelszavai a műhelyednek, fészerednek vagy garázsodnak.

Mennyivel jobb így, nem? Na ugye.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában