Mindjárt becsöngetnek, de még van pár hét rá, hogy a gyerekszoba is tökéletesen készen álljon az iskolakezdésre. Mutatjuk, hogyan.

Megnyugtató színek

A színek alapjaiban határozzák meg a gyerekszoba hangulatát. A klisék (rózsaszín-lány, babakék-fiú) helyett legjobb a semleges, világos bézs palettáról válogatni, hiszen a játékok és használati tárgyak úgyis erőteljes színkavalkáddal kavarják meg a hangulatot, valamint több kutatás is kimutatta már, hogy a sárgásabb árnyalatok jól serkentik az agyműködést.

A kisebb gyerekek nagyon szeretik a táblafestéket, amire krétával tudnak rajzolni, illetve a mágnesfestéket, amire fémtárgyak tapadnak. Ezek a felületek még több játékosságot csempésznek a helyiségbe, és legalább nem az igazi falak lesznek összekoszolva. A többi felületre mosható, dörzsölhető festéket vásárolj inkább, így egy-egy balul sikerült akció után is tisztán tarthatjátok a falakat.  Ugyanitt szintén fontos, hogy lehetőleg minél több természetes fény kerüljön a gyerekszobába, amit akár fénycsatornával is kialakíthatsz, de persze a legegyértelműbb a nagyobb ablak-üvegfal-nyílásszáró.

Bútort hosszú távra

A gyerekszoba évekre meghatározó elemei a bútorok, melyekből azok a legjobbak, amik könnyedén átalakíthatóak és kevés helyen több funkciót is ellátnak. A legtöbb szülő több korosztályt is kielégítő alapdarabokat keres, melyek évtizedeken keresztül kiszolgálják a gyerekek igényeit, így akár kamaszkorban is elkerülhető egy nagyobb beruházás.

Ilyenek az íróasztallal kombinált polcok, a sok tárolóhellyel ellátott íróasztalok, de léteznek multimédiás bútorok is, amelyeken még telefontöltőt és egyéb technikai csatlakozókat is találhatsz. Minél komplexebb egy bútor, annál könnyebb rendet tartani benne. Plusz fontos a tisztíthatóság is: kisebb korú gyerekeknél a kezelést igénylő nemesfák helyett szappanos vízzel átmosható bútorokat keress inkább a gyerekszobába. Ha pedig van némi szabadidőd és szeretsz barkácsolni, raklapból és egyéb maradék faanyagokból is nagyon menő szobabútorokat rakhatsz össze!

Tanulásra ösztönző írósarok és ergonomikus bútorok

Sok gyerek szeret saját íróasztala helyett más helyet választani a leckeíráshoz, mert nem elég inspiráló a tanulósarok. Válassz sok tárolóval ellátott íróasztalt, amin lassabban alakul ki a káosz, ami tudattalanul is taszít és rontja a koncentrációt.

Figyelj a helyes világításra, és legyen hely a médiának is: sok íróasztalba építenek már telefontöltőt, konnektort, internetcsatlakozót, így nem kell mindig keresgélni és jóval menőbb is lesz, szeretni fogja a sarjad. A kényelmes szék szintén nagyon fontos: legyen ergonomikus kialakítású, megfelelő nyak- és deréktámasszal ellátva, állítható fej- és háttámlával, hiszen így mindig a korhoz igazíthatjátok a széket és talán megelőzhető a gerincferdülés és társai is.

Funkcionális terek és szelektálás

Érdemes a tanulósarkot elválasztani a pihenésre szánt tértől: ezt legkönnyebben állópolccal teheted meg, ami mindkét oldalról látványos és tele lehet pakolni. A kamaszok körében nagy divat a multimédiás relaxációs fotel, amiben hátradőlve letöltött zenét lehet hallgatni, de a kényelmes lazulásra a babzsákok is kiválóak. Egy szőnyeg is kijelölheti a határokat, vagy a parketta védőbetét az íróasztal alatt, mely megóvja a padló károsodását a szék állandó huzigálása mellett is, de falmatricákkal is kijelölhetitek a funkcionális határokat. Ezek a modern, tapétához hasonlatos, nagyméretű matricák vagány hangulatot adnak a gyerekszobának, könnyedén méretre vághatók és lecserélhetők, plusz akár tükörként is funkcionálhatnak, ami növeli a térérzetet.

Szintén még az iskolakezdés előtt érdemes egy nagy szelekcióba kezdeni: mik azok a tárgyak, amik feleslegesen foglalják a helyet és zsúfolják a szobát – ha sok emlék kötődik hozzájuk, akkor dobozba velük és fel a padlásra, de egyébként pedig bármilyen lomtalanítós vagy jótékony adománycsoportban is új gazdát kereshetsz a feleslegessé vált holmiknak.

Jó tanévkezdést! 

És ezt olvastad már?
Az akkus gépek elhozták nekünk a munka szabadságát