Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Lehet kerted, vagy akár csak egy napsütötte szobád, elképesztően feldobhatod néhány egzotikus és egészséges növénnyel. Talán el sem hinnéd, mi minden él meg itthon is.

Minden látszat ellenére előbb-utóbb elkotródik a tél, és jön a várva várt pillanat, amikor kiülhetünk végre a kertbe, a teraszra, az erkélyre. Ha a kerted egy krumpliföld, akkor ne is olvass tovább. Ha viszont pöpecül füvesített, akkor megvan a beugró szint, de kellene valami extra, amitől sokkal jobban érzed magad, ami megszakítja a „locsolás-fűnyírás-locsolás-fűnyírás” algoritmust.

A konyhakert jó irány, de létezik egy merészebb fokozat is: összegyűjtöttünk néhány növényt, amelyekre egzotikumként gondolunk, ám meglepetésre a mi éghajlatunkat is bírják. Bónuszként nem csak szépek, de roppant egészségesek is, szóval ez már egyenesen win-win-win: különleges, remekül néz ki, és jót tesz neked.

Kivi

A szőlő és a kivi hasonlóbb, mint gondolnánk

Ahol a szőlő megterem, ott a kivi is megél – tartja a termőföldek bölcsessége, nyilván nem alaptalanul. Merthogy az egészséges, kifejlett kivitövek a mínusz húsz fokot is kibírják. Zalában nagyüzemben termelik a kivit, nekünk viszont fontosabb, hogy nálad is megélhet otthon, csak a tél végi fagyokkal vigyázz, mert a kivi nedvkeringése korán beindul. Még extra talajigénye sincs, persze a tápdús földben szépen fejlődik, éppen ezért a magas ásványianyag-tartalmú Gardenfuchs virágföld tökéletes kiegészítés hozzá. Az 50 literes kiszelés csak 790 forint, szóval tényleg nem ezen kell spórolni a sikerhez.

A kivi abban is hasonlít a szőlőhöz, hogy kúszónövény, 15 méteres hajtásai is lehetnek, tehát remek lugast formálhatsz belőle. Egy-egy tő legalább két méterre legyen egymástól, és legalább két különböző nemű tő kell egy ültetvényhez, bár vannak önporzó fajtái is. Nem mintha egy kivilugas önmagában ne volna elég vagány, de még utóérő is, azaz sokáig eltartható, nincs károsítója, azaz nem kell összevissza vegyszerezni, totálisan bio.

Chili, habanero

A habanero a legcsípősebb paprikaféle

Egy jó chili con carne elég jól esik néha, de az igazi menőség, hogy minden alkatrészét megtermelheted a saját kertedben. Hagyma, fokhagyma, bab, paradicsom, fűszerek? Nem gond, sőt még a névadó chili, és a mexikói erőspaprika-rokon, a habanero sem. Hazai hobbikertészek mindkettőt termesztik, forgalmazzák is, de a család számára szükséges mennyiség egy kicsi földdarabon is megterem.

A chili fény- és páraigénye meglehetősen erős, nem árt fóliázni, és megfelelő hőt is kell biztosítani a számára. Mást-mást igényel a különböző életszakaszaiban, mindenesetre ha komolyan érdekel a termesztés, itt olvashatsz bővebben a nagy titkokról. A habanero nevelése hasonlít az emberéhez: a lakásban előnevelt palántákat később kitehetjük, szüksége van a kalciumra, és sokat iszik. Vizet. Ami közös, a tápanyagban dús talaj egyiküknek sem árt, a Via Natura univerzális virágföld lendületet adhat a növekedésüknek, ráadásul egy 40 literes zsák csak 490 forint. Viszont ha belevágsz, mindenképpen nézd meg a részletes nevelési útmutatót itt.

És már azt is kiderítettük egyszer, hogy a csípős kajától tovább élsz, szóval a kerti munka, jó levegő, relax és chili/habanero elég tuti kombináció.

Datolyaszilva

Törődést igényel a datolyaszilva is, ezt viszont bő terméssel hálálja meg, megéri tehát sokat foglalkozni vele. Igazi vitaminbomba, jó a magas vérnyomás ellen, és ha fiatal korában megvéded a fagyoktól, akkor teljes biztonsággal tartható itthon is. Itthon akár ötméteres, igen jó termésű fa nevelhető belőle, amely októberben látványosan növeszti az édes gyümölcseit. Ám a sikerhez kell néhány fontos dolog: déli fekvés, szélvédett hely, sok víz, és hosszan tartó tápanyagellátást biztosító, de alacsony pH-értékű föld. Ez utóbbi kritériumnak megfelel a Rhododendron- és áfonyaföld a Jó földtől, amiből 20 liter 1490 forint.

Édesburgonya

A trópusi eredetű batáta, úgyis, mint édesburgonya idehaza is jól van, köszöni szépen: van olyan település, ahol már több mint húsz éve termesztik. Nem árt neki persze a déli kitettség, és a laza, homokos, jó vízelvezétésű talaj. Bírja a szárazságot, de többet terem, ha sokat öntözöd. Ha megteszed, egész évre lesz menő köret a tányérodon (pláne, ha rizst is palántázol mellette, de ebben nem nagyon hiszünk).

A batáta nem csak azért menő - ahogy azt már egyszer kifejtettük -, mert drága, és ezt szervírozzák a hamburgerhez a belvárosban, de a béta-karotin, a C- és E-vitamin tartalma jóval magasabb a hagyományos krumpliénál, kétszer annyi magnézium van benne, és jó sportoláshoz, mert megemeli a vércukor szintet. Másban viszont a mezei krumpli az erősebb, ezt ne vegyük el tőle!

Mandarin

Mandarint vehetünk kertészetben, de a vagányabbak jóval egyszerűbben megoldják a házi termelést: vesznek simán mandarint, és elültetni a magokat, még csíráztatni sem kell, csak jól megöntözni. Ha bizonytalan vagy, melyik a nyerő, egyszerűen vegyél több félét, és biztosan lesz köztük, ami szépen megindul. A leendő ültetvény kerüljön fényes, meleg helyre, legyen puha a talaj, a magokat meg alaposan locsold meg, de ne mossa őket ki a víz. A Gardol szobanövényföld tökéletes neki, mert enyhén savanyú, biztosítja a gyökérzet légellátását, magas a víz- és tápanyagfelvevő, valamint tápanyagmegtartó képessége (és csak 650 forint egy húszliteres zacskó).

Ha a mandarint egy szép cserépbe ülteted, a fának remek mediterrán feelingje lesz. Ez pedig azért sem árt, mert olykor több év, rosszabb esetben akár egy évtized is lehet, mire termőre fordul a hazai viszonyok közt, de a látványa addig is nagyon feldobja a pecót, és nem foglalja el a fél lakást, szépen eldíszeleg egy sarokban. És legalább nyersz vele időt alaposan kitanulmányozni, mi minden kell ahhoz, hogy idővel a saját mandarinoddal kínálhasd meg a vendégeidet. Ha pedig egyszer beindul a bolt, a mandarin házi termesztése nagyon kifizetődő lesz.

A különböző földeket a BAUHAUS kínálatából vettük, de ugyanott rengeteg mást is találsz a kertészetben.

De ne csak a kertedben legyen rend, hátha a haverok benéznek a garázsba is:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.