Adam Friedberg fotós 15 éve dokumentálja New York legalacsonyabb épületeit.

New York a felhőkarcolóiról híres, az egeket ostromló tornyokról, amik már lassan száz éve egyre magasabbra és magasabbra törnek. Kevéssé ismert tény, hogy először az 1880-as években kezdték használni a kifejezést olyan épületekre, amik meghaladták a 10 emeletet. Manapság egy épületet sem neveznek felhőkarcolónak, ami nincs negyven emeletes, vagy 150 méter magas.

Manhattan felfelé tör, amióta létezik, de azért vannak épületei, amik makacsul ellenállnak ennek az ég felé törő vágynak, és megmaradnak kicsinek. Egyemeletesnek vagy földszintesnek. És abban a városban, ahol a telkek ára csillagászati, egy egyemeletes, vagy uram bocsá, földszintes háznak sokak szerint nincs sok értelme. Felvásárolják őket, lebontják, hogy a helyére egy újabb ég felé nyúló toronyház épüljön. Szóval egyre kevesebb és kevesebb van belőlük. Kihaló és veszélyeztetett állatfaj, Adam Friedberg pedig őket fotózza. Most pár még látható a városban, de tíz-húsz év múlva már csak az ő fotóiról ismerhetjük ezeket. Lesznek majd akik mosolyogva mutatnak a fotóira, és azt gondolják magukban: hihetetlen, hogy ilyen törpe épületek is voltak egykor new York-ban!

Most bemutatunk néhányat a Single Story projektből. A fotókból éppen most látható kiállítás a New York-i Építészeti Központban.

A Ludlow autószerelő műhely az Attorney Streeten, a Lower East Side-on

Vegyesboltok és ékszerboltok a Canal Streeten a Kínai negyedben

Egy földszintes épület két toronyház közé szorulva. Jobbra egy palacsintázó a Ludlow streeten a Lower East Side-on

Az 1842-ben épített Szeplőtelen fogantatás temploma az East Village-ben. 2017 óta használaton kívül van

A Harmadik sugárúton sorakozó földszintesek. A kiállításon Adam Friedberg 54 munkája látható. Több olyan épület is szerepel a képein, amiket már lebontottak

A Chris French ruhatisztító a Negyedik sugárúton az East Village-ben

Az L&W autósbolt a Kenmare Streeten a Lower East Side-on

Manhattan új, sztárpítészek által tervezett felhőkarcolói és a mindenütt jelen lévő hatemeletes, munkásoknak tervezett lakóházak mellett létezik egy ritka faj: az egyemeletes épületek faja. Furcsák, szinte bizarrak. Ők már rég nem illenek a környezetükbe

– mondta Adam Friedberg.

És ezt olvastad már?
Az akkus gépek elhozták nekünk a munka szabadságát