Anélkül persze, hogy a kutyádtól megválnál. Íme az orrmentő tippek.

A kutyájához rettenetesen ragaszkodik az ember, viszont az olfaktív következményeit nagyon szívesen ajtón kívül hagynánk mindannyian. Ha a te otthonodban is okozott már problémát a kutyaszőrszag, akkor most a kutya megfürdetésén túl is adunk pár hasznos tanácsot.

1: Ne hagyd, hogy szálljon a szőr

Minden nap keféld meg a jószágot: ezzel elkerülheted, hogy a lakás vagy ház minden szobájában szálljon a kutyaszőr, ami viszi a szagot. Ez főleg nagyobb szőrű kutyáknál és több kutyát tartóknál esszenciális. Plusz a kutyád imádni fogja, hogy a kefével vakircálod, szóval a minőségi együtt töltött időnek is adsz egy pluszpontot.

2: Porszívózz szódabikarbónával

Nem egy és nem két kutyatartó esküszik rá, hogy a rossz szagok egyik legnagyobb (és legolcsóbb) ellenharcosa a szódabikarbóna. Spriccelj a szőnyegre belőle (vízzel kevert szódabikarbónát egy spray-be töltve), majd hagyd, hogy beigya magát és csak utána porszívózz – a hatás nem marad el.

3: Álljatok meg az előszobában

Séta után ne hagyd, hogy a kutyus azonnal berontson minden helyiségbe: először is töröld le a mancsait és töröld át a szőrét egy nedves, majd pedig száraz törlőkendővel és ronggyal. Egyrészt jóval kevesebb koszt visz be az esős-havas-ergo-sáros időszakban, másrészt a vizes szőr szagát is redukálod ezzel.

4: Azonnal takaríts fel

Ha látod, hogy a kutyád bepiszkított a lakásba, egy percet se tétovázz, azonnal takarítsd fel. Egyrészt, mert gyorsan mindenhol bűz lesz, másrészt, mert azon az adott helyen szagnyomot hagy, amihez a kutyád lehet, hogy elkezd visszamenni üríteni, ezt meg nagyon nem akarod. Fontos tipp: a takarításhoz organikus szereket használj és semmiképp se használj ammónia tartalmú vegyszert, mert vizeletnek fogja felfogni az illatanyagát a kutya.

5: Aktívszenes légfrissítők

A légfrissítők segítenek a szagok elnyomásában, de akkor a leghatékonyabbak, ha az aktívszenes verziót használod, ez ugyanis kifejezetten semlegesíti az állati eredetű szagokat.

6: Söprés helyett porszívózz

A söpréssel ugyanis még több szőrt keversz meg a levegőben. Ezután érdemes illatosított felmosószerrel is végigmenni a lakáson. Sorry, de a rossz szagok kikerülésében a takarítás az elsődleges jó barátod.

7: Moss gyakran – és mindent

Mindent, ahová a kutyád szeret bekuckózni, gyakran ki kell mosnod, hogy ne terjessze a beledörzsölt szagokat. Vonatkozik ez a kanapéhuzatra, díszpárnákra, az említett nedvesenporszívózós szőnyegekre, a kutyaágyra és akár a függönyre is.

8: Szellőztess hatékonyan

Télen elég drága móka gyakran szellőztetni, pedig ez az egyik hatásos küzdőpartner a szagok ellen. Porszívózás és felmosás előtt nyisd ki az összes ablakot, az összes ajtót és akár a bejárati ajtót is, hogy egyszerre és gyorsan menjen át a friss levegő minden helyiségen.

Reméljük, segítettünk. Vau! 

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés