Egy friss kutatásból ugyanis kiderül, hogy a fűtéstípusok és minőségi különbségek a lakásárakban is megmutatkoznak. De még hogy!

Elindult a fűtési szezon Budapesten, a távhőszolgáltatás szeptember 15-től kérhető az érintett társasházakban. A lakosok mindennapos kiadásai közül az élelmiszerek jelentik a legnagyobb tételt, utána jönnek a lakásfenntartási költségek, amelynek legnagyobb részét (közel kétharmadát) a háztartási energiára, köztük a fűtésre költött összegek adják.

A fűtés árát többek között a lakás állapota is meghatározza; a felújított (például szigetelt) ingatlanokban alacsonyabb a kiadás – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely az egyik legnagyobb budapesti városrészben, a XI. kerületben vizsgálta az eladásra kínált lakásokat vizsgálta állapot és fűtési rendszerek szerint. Újbudán ugyanis jelentős a kínálat családi-, iker- és sorházakból, számottevő a panel- és téglalakások kínálata, ezért az itt található ingatlanokon keresztül jól látható a különböző állapotú és fűtési rendszerekkel felszerelt lakások közötti árkülönbség.

Korszerű fűtés -» Prémium ár

Az újszerűként vagy felújítottként kínált lakások nagy részében korszerű fűtési rendszer működik, amelyek alacsonyabb kiadást jelentenek. A távfűtés és házközponti fűtés esetén például az egyedi méréssel akár 5-10 százalékkal lefaragható a havi rezsiköltség.

A lakásvásárlást tervezők jelentős része nem szeretne komolyabb beruházást végrehajtani a megvett lakásban, ezért inkább már a felújított, korszerű fűtéssel rendelkező ingatlanokat vásárolna, amiből azonban jelenleg kevés van a piacon. Ezekért a vevők hajlandók akár prémium árat is fizetni.

Panelek, téglák, házak, fűtési rendszerek – és az árak

A XI. kerületi téglalakások táborában az újszerűeknél az átlagos négyzetméterár szeptember közepén 884 ezer forintot tett ki, ami 15 százalékkal haladja meg a közepes állapotúként hirdetett téglalakások 769 ezer forintos átlagát.

Az újbudai, távfűtéses panellakásoknál a felújítottakért négyzetméterenként 690 ezer forintot kértek az eladók, 7 százalékkal többet, mint a közepes állapotúakért. Az egyedi méréses, ugyancsak felújított panellakásoknál 714 ezer forint az átlagár, ami több mint 10 százalékkal haladja meg a közepes állapotban lévő társaikét.

A XI. kerületi családi-, iker- vagy sorházak esetében a különböző fűtési rendszerek közötti eltéréseket mutatja, hogy a sima gázkazános házaknál az átlagos négyzetméterár 597 ezer forint. A korszerűbb és takarékosabb geotermikus rendszerrel felszerelt házaknál 835 ezer forint ugyanez, a szintén modern, úgynevezett fan-coil megoldással rendelkező házaknál pedig 900 ezer felett van az átlagos négyzetméterár.

Az ingatlanok állapota és fűtési rendszere akár 30-40 százalékkal is befolyásolhatja egy-egy lakás vagy ház értékét, ezért ha tulajdonos vagy, akkor nem kérdés, mennyire megéri a korszerűsítésre és az állagmegőrzésre költeni; ráadásul a felújítási célú kiadások az alacsonyabb rezsidíjakon keresztül szintén megtérülhetnek.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
Hirdetés