A láthatatlan ház fogalma nem új keletű dolog: a félreértés elkerülése végett nem valami parabunkerről van szó, hanem olyan lakhelyekről, amelyeket fényvisszaverő üveg borít.

Ennek például több előnye is lehet, egyrészt pazar turisztikai látványosság, igazi különlegesség lehet az arra járóknak, viszont a tükörházak képesek remekül beolvadni a környezetükbe, így a természet rendjébe kevésbé zavarhatnak be, és minimális hatást gyakorolhatnak az ökoszisztémára – főleg, ha mondjuk az erdő közepébe helyezik.

Bár olykor művészeti projektek keretében dobnak össze ilyen építészeti különlegességeket – Philip K. Smith installációi például tükrökkel fedett kunyhókkal bolondították meg a kaliforniai sivatagot, a vízszintes tükörcsíkokkal felszerelt házak így eléggé csalóka látványt nyújtottak:

Ugyanakkor gyakori az, hogy a fenntartható fejlődés és a környezettudatos tervezés keretén belül számolnak ilyen kivitelezésekkel, mert nem ritkán zéróemissziós, önfenntartó, de legalábbis energia- és környezetbarát fészkekről van szó, főleg a kontinens északi, skandináv részén.

Sok esetben PV-elemeknek köszönhetően napenergiával biztosítják az ilyen lakások fűtését és a hűtését, a természetközeli (nyaraló)házak, illetve kunyhók pedig természetes anyagok felhasználásával készülnek el – továbbá spórolnak a víz és az energia felhasználásával. Szóval az egyik legfontosabb szempont esetükben az, hogy összhangban legyenek a környezetükkel.

A fényvisszaverő falak egyébként csak kívülről tükrök, a ház belsejében már átlátszó üvegként hatnak. A visszatükröződő, belülről ablakként funkcionáló tükörfelületek révén a lakásban túlzás nélkül egész nap világos van, mondhatni fényár tombol odabent. Emellett a tükörházakból többnyire garantált a totális kilátás, míg a te benti életed teljesen rejtve marad. Nem rossz kompromisszum ez a nyüzsgő 21. században.

Ez is érdekelhet:

A határtalan természet a kertje ennek a santiagói faháznak

Vadregényes táj, meghitt házzal, meglepően kis területen.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában