Így válassz a lábadra tökéletes futócipőt

Ha arra adod a fejed, hogy elkezdesz futni, és ehhez szeretnél egy új cipőt, vagy csak szimplán lecserélnéd az előző lábbelit, mert elkoptattad már a margitszigetes körözgetés közben, akkor elmondjuk, milyen kényelmi szempontokra érdemes figyelni.

Talán nem is sejted, de a jó futócipő kiválasztásnál rengeteg szempontot szem előtt kell/lehet tartani – erről bővebben ITT írtunk – , ám mindközül az egyik legfontosabb a kényelem, ami nemcsak a komfortérzetedet befolyásolja, de a sérülések megelőzésében is jelentős szerepe van.

Mert képzeld csak el, hogy (végre) megvan az elhatározás és már érzed az új 15 kilométeres kihívást, de a feléig sem jutsz, mert a kurva cipő szétcseszte a lábad. A kiadós anyázást viszont megelőzheted, ha odafigyelsz néhány dologra, amikor először felpróbálod a leendő csukát.

Ezekre a kényelmi szempontokra pedig különösen oda kellene figyelned:

• Sarokrész

Ha már az első felpróbálásnál töri a sarkad, akkor nem az a cipő a jó választás, plusz ha nem tudsz úgy kilépni belőle, hogy be van fűzve, de nincs megkötve, akkor még inkább felejtős.

• Felsőrész

A felsőrésznek szorosnak kell lenni, de nem kellemetlenül, vagyis nem szabad nyomnia, nem szabad feszülnie. Rásimul a lábadra.

• Szélesség

Ha már az elején nyomja a kislábujjad a cipő, akkor az nem elég széles neked. Felejtsd el, mert fontos, hogy tudjon oldalra is mozogni a lábfejed.

• Hosszúság

Futás közben, főleg a hosszabb távoknál a lábad bedagad, vagyis megnyúlik, a szakemberek és a rutinos futók ezért ajánlják az egy számmal nagyobb futócipőket.

• Talp

Ne felejtsd el megnézni, hogy hajlik a cipő. Ha merev, vagy nem ott hajlik, ahol a lábfejed, akkor ez sem a te cipőd. Ez fontos, különben a vádlid és/vagy Achillesed is bánhatja, és akkor még ott van talpi bőnye gyulladás kialakulásának a lehetősége is.

• Érzet

Ha mozgás közben is kényelmesnek érzed, akkor meg is van a megfelelő cipő. Hidd el, nem fognak hülyének nézni, ha ott helyben kipróbálod, és futsz benne egy kicsit.

Arra viszont előre felkészítheted magad, hogy...

Egy jó futócipő viszonylag drágaa közepes árfekvésű cipők is megfelelnek az elsődleges követelményeknek, de a magasabb árfekvésű (csúcs)modellek esetében természetesen nő a minőség, és a tartósság aránya. Ha belegondolsz, gyakorlatilag ez az egyetlen dolog, amire költened kell, ha futás mellet döntesz, de hidd el, megéri.

(Forrás / fotó: Runner's World / Nike)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon