Nem fogod elhinni, mennyi szemetet hoztak le a Mount Everestről 2017-ben

A Mount Everest egy igazi szeméthegy.

Azt képzeld el, hogy 2018 első felében több mint 600 hegymászó tett próbát a Mount Everest meghódításával, ami egyben sajnos azzal is jár, hogy rengeteg szemét kerül és marad a hegyoldalban.

Pemba Dorje Sherpa 18-szor mászta meg a világ legmagasabb hegycsúcsát, vagyis sokat látott, ő azt mondja, hogy elkeserítő és egyenesen undorító a látvány. És a helyzet egyre csak rosszabb lesz, ugyanis a globális felmelegedésnek köszönhetően az elmúlt 65 év minden szemete kezd előbukkani.

A hulladék egy részét sátrak és kiürült gáztartályok teszik ki, de például az emberi ürülék is elképesztő mennyiséget képvisel:

Az ürülék egyébként elég nagy gondot okoz, mivel azt a környező falvakba szállítják, ahol az árkokban temetik el, ám monszun idejen az meg belemosódik a folyóba. Tervek persze vannak a probléma kiküszöbölésére (komposztálás és bioüzemanyagot készítése belőle), de ezek egyelőre csak tervszinten léteznek.

Törekvések azért vannak, a nepáli kormány 4000 ezer dollár letét kér a hegymászócsoportoktól, amit 8 kilogramm visszahozott szemétért cserébe kapnak csak vissza, a tibeti oldalon nincs hulladékkaució, de 100 dolláros büntetés jár minden elmúlasztott kilogramm után.

És mindenhol jelen vagyunk...

(Forrás / fotó: Index, Vice)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon