A DIY-videók rendkívül sok mindenben segítségünkre lehetnek. Megtanulhatunk feltenni egy képet a falra, kicserélni az autó kerekét, megmetszeni a gyümölcsfákat. Szinte minden témában találhatunk tartalmakat, ám vajon mindent megpróbálhatunk otthon, amit az interneten látunk? Érdemes nekiállni a villanyszerelésnek vagy a kőzetgyapot-szigetelés beillesztésének egy-egy felvétel megtekintése után?

Mihez foghatunk hozzá?

A DIY YouTube-videók tárháza már-már végtelen. Bármilyen problémával szembesülünk a házon belül, érdemes beírni a keresőbe, mert szinte mindenre találhatunk megoldást. Ha mi szeretnénk felvinni a falra a tapétát, vagy ki szeretnénk festeni a házat, netán a konyhaszekrény ajtaját szeretnénk felszerelni, bizonyosan találunk rá megoldást a videómegosztón. De ugyanígy a ház körül adódó problémákra is találhatunk megoldást: a kerítésfestéstől kezdve az eresz kitisztításán át a bejárati ajtó zárjának cseréjéig számtalan dologban segítségünkre lehet a YouTube.

Emellett nem rejt különösebb veszélyeket a bútor- vagy szobafestés, de még a kőzetgyapot-szigetelés felhelyezése sem.

A kőzetgyapot-szigetelés rendkívül hasznos, ugyanis természetes anyagból készül, éppen ezért hőszigetelő hatása rendkívül jó. Mivel víztaszító réteg is van rajta, attól sem kell félnünk, hogy átázna. Mindennek ellenére a párát átereszti, a zajokat pedig szűri, úgyhogy kiváló alapanyag a tető és a falak szigetelésekor is. Mivel nemcsak a hideget, hanem a meleget is tartja, különösen hasznos lehet a felhelyezése manapság, amikor a rezsiárak megemelkednek. Ilyenkor egy-két plusz fok is sokat jelent a hónap végén. Felhelyezése nem bonyolult, így akár videók segítségével is rájöhetünk a nyitjára.

Ha mi magunk fogunk hozzá, várhatóan tovább tart, mintha profira bíznánk, úgyhogy érdemes az őszi hónapok elején nekiállni, hogy készen várhassa a telet a szigetelés. Azon túl, hogy évekig védhet minket a hidegtől és a forróságtól, ingatlanunk értékét is növelhetjük általa. Ez pedig hasznos lehet, ha pár év múlva eladáson gondolkodnánk.

 

Mi az, amihez szakember kell?

Ugyan rendkívül kecsegtető megoldásokat láthatunk az interneten a legégetőbb problémákra is, vannak olyan esetek, amikor nem érdemes követni a látottakat. Számtalan alkalommal olyan szerszámokat igényelne a művelet, melyeknek beszerzése kisebb vagyon lenne, így jobb megoldás, ha szakembert hívunk. Több olyan gond is felmerülhet azonban a ház körül, amihez nem foghatunk hozzá akkor sem, ha minden szerszámunk adott. Ilyen például a villanyszerelés, ugyanis egyetlen rossz mozdulatnak is katasztrofális következményei lehetnek.

Ugyan látjuk a videóban, hogy mi a teendő, ha nem vagyunk biztosak abban, amit csinálunk, nem éri meg kísérletezni. Ugyanez a helyzet a víz- és gázszereléssel is: sokkal nagyobb bajt szabadíthatunk magunkra, mint amekkorát megoldani próbáltunk. Ha a tetőcserepek felhelyezése a cél, ugyan láthatjuk a videókon, hogy mi a technikája, nem mindenkinek való, hogy a tetőn mászkáljon. Nem érdemes hát kockáztatni, ha egy csepp kétségünk is van afelől, hogy sikerrel teljesítjük-e a feladatot.

Videón a parketta lerakása is könnyűnek tűnik, ám azon túl, hogy rendkívül időigényes, több helyen elronthatjuk, de akár még egy ruha varrásába is belebukhatunk, ha nincs érzékünk hozzá, hiába a videón látott mozdulatok.

 

Vágjunk bele!

Az otthonunk körüli teendők elvégzéséhez csak akkor hívjunk szakembert, ha az feltétlenül szükséges. Már láthatjuk, hogy jó barátaink a DIY-videók, amelyekből nemcsak tanulhatunk, de profitálhatunk is, amennyiben van egy kis affinitásunk. Azt viszont minden esetben gondoljuk meg, hogy mi az, amit valóban meg tudunk csinálni egyedül: ne jöjjünk ki rosszabbul a helyzetből, mint ahogyan belementünk!

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

További cikkeink a témában