1. A sokoldalú dekorelem: lamellás falburkolat

Nincs annál izgalmasabb pillanat egy új lakásba költözéskor, mint amikor a felújítási munkálatok lezárulta után nekiállunk megszervezni a lakásavató bulit. Az örömünket azonban könnyen beárnyékolhatja, ha eszünkbe jut, hogy a kemény munkánk nyomán makulátlanul ragyogó, frissen mázolt falak milyen veszélyeknek lehetnek kitéve egy ilyen összejövetel alkalmával. Még ha kellőképpen elővigyázatos is a vendégseregünk, a kilöttyenő italoktól a zsíros kéznyomokig megannyi baleset akarva-akaratlanul is megtörténhet, amelyektől jobb előre félni, mint a parti hevében megijedni.

 

Cikkünkben öt olyan megoldást mutatunk be a falak védelmére, amelyek nemcsak „házibulibiztosak”, de izgalmasabbá, egyedibbé tehetik otthonunk dizájnját is.

Az utóbbi években egyfajta reneszánszukat élik a valódi fából készült vagy fautánzatú falburkolatok, amelyek számos kivitelben elérhetőek, így könnyen illeszkednek szinte bármilyen stílusú enteriőrbe. Különösképpen a hosszúkás lécekből, bordákból álló, úgynevezett lamella falburkolatok tűnnek fel rendre a kurrens lakberendezési trendek között.

 

Népszerűségük nem véletlen, hiszen rendkívül sokoldalúak, felhasználásuknak tényleg csak a képzeletünk szabhat határt. Feldobhatjuk vele a nappalinkat, ha egy központi falszakaszra kerül a bordás faborítás. A hálóban is rendkívül jól mutat, ha az ágyvég mögötti területet fedjük le vele – ha vízszintes futású a lamella, akár még polcokat is magába foglalhat. Ezen felül a tv mögötti felületet, de még akár a mennyezetet is burkolhatjuk vele.

2. A láthatatlan védelem: foltálló kerámiafesték

Természetesen nem csak úgy tudjuk megvédeni a festett falfelületeinket a szennyeződésektől, hogy egy speciális burkolattal elfedjünk őket. Ha szívesebben gyönyörködnénk a nagy műgonddal kiválasztott falszíneinkben, akkor érdemes megfontolnunk a lemosható, foltálló kerámiafesték használatát. Ez a speciális összetételű festék intenzív használat mellett is tartós színt biztosít hosszú időn keresztül, és ellenáll a nyomoknak, karcolásoknak és egyéb külső behatásoknak is. A kerámiafestéket ráadásul nem csak közvetlenül a falfelületre vihetjük fel – üvegszálas tapéta védőrétegeként is alkalmazhatjuk, továbbá egyéb fa, faeredetű vagy fém felületekre is mázolhatunk vele.

3. Hidegburkolatok egy-egy falszakaszon

Habár egy jó ideje már kikopott az a régi szokás, hogy faltól falig, mennyezettől a padlóig mindent telerakjunk csempével, ez korántsem jelenti azt, hogy a hidegburkolatok a megfelelő arányérzékkel használva ne mutatnának jól egy modern enteriőrben. Különösképpen a nagyobb igénybevételnek kitett felületeket érdemes egy ízléses csempesorral védenünk. Ilyen például a konyhában a konyhapult feletti falszakasz, ahol a főzés, mosogatás és egyéb kapcsolódó tevékenységek miatt könnyen érheti szennyeződés a falat, vagy a fürdőszoba bizonyos falszakaszai, ahol a nedvesség a fő veszélyforrás.

 

Persze lehetünk kreatívak, és alkalmazhatunk hidegburkolatot más helyiségekben, így például a nappaliban vagy az előszobában is, akár egyedi mintázatot kirakva különleges geometrikus formákból, rendhagyó módon vágott csempékből.

4. Az örök klasszikus: tapéta

Ugyan a tapétára nem feltétlenül gondolunk úgy, mint egy strapabíró, „foltálló” anyagra, a modern tapéták között azért találunk nagyobb ellenálló képességű, lemosható változatokat is. Ha nem szeretnénk, hogy túlságosan domináns legyen a tapéta mintázata a lakásban, akkor – akárcsak a dekoratív falburkolatok vagy a hidegburkolatok esetében – itt is alkalmazhatjuk azt a módszert, hogy csak bizonyos falszakaszokat ragasztunk le vele, amivel egyúttal az adott helyiség fókuszát is meghatározhatjuk.

 

A tapéta kétségtelen előnye, hogy rendkívül széles minta- és színválaszték áll rendelkezésre belőle, így igazán karakteressé tehetjük vele otthonunkat. De bánjunk vele csínján – ha egyébként is sok a textúra az otthonunkban, akkor könnyen túlzsúfolhatjuk a teret a mintákkal!

5. Az elegáns megoldás: kazettás falburkolat

Igazi eleganciát kölcsönözhetünk otthonunknak a finom vonalú díszlécekkel tarkított kazettás falburkolatokkal. Akár az előszobában, a lépcsőházban vagy a nappaliban is élhetünk ezzel a módszerrel. A kazettás falburkolatokkal lefedhetünk teljes falfelületeket, de talán gyakoribb a félmagas, a fal alsó harmadát fedő burkolat, amely a térérzetet is jelentősen megváltoztathatja. Ennek a változatnak az egyik nagy előnye, hogy akár egy keskenyebb párkányt is kialakíthatunk a tetején, amire képeket vagy kisebb dísztárgyakat is elhelyezhetünk.

 

A fentiekből jól látszik, hogy a falak védelme nem szükségszerűen kompromisszumos megoldás – bőven akadnak olyan megoldások, amelyekkel egyszerre tehetünk eleget az esztétikum és a praktikum kívánalmainak.

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés