A grill szezon beköszöntével sokakban felmerül a kérdés: faszenes grill vagy gázgrill? Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei, de a faszenes grill egyedülálló élményt nyújt, amit semmi máshoz nem hasonlítható. Lássuk, miért érdemes a faszenes grill mellett dönteni, hogyan használjuk és karbantartsuk, valamint milyen ínycsiklandó ételeket készíthetünk rajta!

Faszenes grill vs. gázgrill

A gázgrill gyors és kényelmes megoldás, de a faszenes grill igazi autentikus ízt és élményt nyújt. A faszenes grill esetében a parázsló faszén adja meg azt a jellegzetes füstös aromát, amit a gázgrillek nem képesek önmagukban reprodukálni, persze folyékony füsttel már sok minden megoldható manapság.

Emellett a faszenes grill használata egyfajta rituálé, amely összeköt a természet erőivel és a hagyományokkal. A gázgrillek könnyebben szabályozhatók, de a faszenes grillnél a tűz kezelése és a hőmérséklet megfelelő beállítása igazi művészet, amit érdemes elsajátítani. Miután pedig már begyújtottuk utána nem kell vele sokat foglalkozni, csak forgatni a tetején a húsokat, zöldségeket.

A faszenes grill használata

A faszenes grill használata némi előkészületet igényel, de az eredmény minden percet megér. Kezdjük azzal, hogy kiválasztjuk a megfelelő minőségű faszenet. A legjobb, ha természetes, adalékanyagoktól mentes faszenet választunk. Gyújtós használata mellett a faszenet fokozatosan hevítjük, amíg parázsló, vörösen izzó réteget nem kapunk. Ha fellángol nem kell megijedni, azonban nem cél, hogy a lángok nyaldossanak, az isszó faszén bőven elég hőt generál önmagában is.

A hőmérséklet szabályozása kulcsfontosságú: a faszén egyenletes elosztása, valamint a szellőzőnyílások használata segít a megfelelő hőmérséklet fenntartásában. A közvetlen és közvetett grillezés technikáját is érdemes elsajátítani. A közvetlen grillezés magas hőmérsékleten történik, míg a közvetett grillezésnél a hőt a grill egyik oldalára koncentráljuk, így a húsok lassabban, egyenletesebben sülnek.

A faszenes grill karbantartása

A faszenes grill karbantartása nem igényel különösebb erőfeszítést, de néhány alapvető lépést nem szabad kihagyni. Minden használat után hagyjuk teljesen kihűlni a faszenet, majd távolítsuk el a hamut és az esetleges ételmaradékokat. A grill rácsait drótkefével tisztítsuk meg, hogy a lerakódott zsír és ételmaradékok ne rontsák a következő sütés ízét. Időnként érdemes a grill belső felületét is áttörölni egy nedves ronggyal, hogy eltávolítsuk a füst által lerakódott koromréteget.

A szezon elején, illetve végén pedig a grillrácsot mindenképpen érdemes langyos szappanos vízzel elmosni, majd mielőtt elraknánk hagyni, hogy alaposan megszáradjon, ezzel elkerülhetjük a rozsdásodást, ami rendkívül kellemetlen és általában a grillrács életének végét jelenti.

A legjobb ételek a faszenes grillen

A faszenes grill igazán sokoldalú, számtalan étel elkészítésére alkalmas. A grillezett húsok között a steak, a hamburger és a csirkeszárnyak a legnépszerűbbek. A steak különösen jól sikerül faszenes grillen, hiszen a magas hőmérséklet és a füstös aroma tökéletes párosítást nyújt. A grillezett zöldségek, mint a paprika, a cukkini és a padlizsán is fantasztikus ízt kapnak a faszenes grillen.

Az egyik legizgalmasabb fogás a lassú tűzön sült barbecue oldalas. A hús hosszú ideig történő sütése alacsony hőmérsékleten, füstöléssel kombinálva, olyan puha és ízletes eredményt ad, ami minden vendéget lenyűgöz. A grillezett gyümölcsök, például az ananász vagy az őszibarack, édes és füstös kombinációjukkal kiváló desszertként szolgálnak.

Összefoglalva, a faszenes grill egy autentikus és különleges élményt nyújt minden grillezés alkalmával. Az egyedi ízvilág, a természet közelsége és a grill mesterségének elsajátítása mind-mind olyan előnyök, amelyek miatt érdemes a faszenes grillt választani. Érdemes kipróbálni, és átélni a grillezés igazi varázsát!

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

További cikkeink a témában