Az autósiskolában vezetni tanulók túlnyomó többsége fiatal, és legtöbbször gondot okoz a szervezés: a gyakorlati vezetési órákat az órarendhez, a munkához, vagy épp a busz, vagy vonat menetrendjéhez kell igazítani. De mi ezzel a gond?

Ez gyakran azt eredményezheti, hogy a tanuló sofőrök lehetőség szerint rendszeresen ugyanabban az időpontban ülnek az oktató mellé.

Ez azonban nem a legjobb módja a vezetés megtanulásának, és meglehetősen egyoldalú képet ad a forgalomról.

Amikor vezetni tanulsz Budapesten, a napszak is fontos.

Reggel indul a csúcsforgalom, majd egy kisebb szünet következik, amely 16 óra körül ér véget, amikor a gyerekek befejezik az iskolát. A délutáni, esti csúcsforgalom 18-19 óra után is megmaradhat, ami télen bizony éjszakai vezetést jelent.Sötétedés után vezetni már önmagában egy teljesen más élmény, még azok számára is akik már átmentek a vizsgán, vagy akik ritkán ülnek a volán mögé.

Van-e optimális időpont a vezetés megtanulásához?

Amikor először ülsz volán mögé a budapesti autósiskola oktatójával, célszerű olyan időpontban indulni amikor ritkább a forgalom, így kevesebb stressz ér.

Nagyjából 11:00 és 14:00 közötti időszak tekinthető a tökéletesnek, vagy reggel 7:00 óra előtt (a nyári hónapokban), ha munka előtt szeretnél leckét venni. Ha módodban áll ezeket az időszakokat választani, könnyebb a kezdés és a forgalom többi résztvevőjét sem teszed próbára.

Az a legjobb, ha be tudod osztani úgy az idődet - meg persze az autósiskola oktatójának is van szabad helye - hogy minden napszakot és időjárási, forgalmi viszonyt megtapasztalhass.

Bármennyire is ráérsz, legalább egy alkalmat érdemes lefoglalni arra az időszakra, amikor az utak forgalmasabbak, hogy akkor csöppenj bele a nyüzsgő budapesti csúcsforgalomba, amikor szakember ül melletted.

Ide tartozik az a javaslatunk is, hogy ha teheted, tanulj meg télen vezetni: tapasztald meg a rosszabb látási viszonyokat, a havat, a jeget. (Már ha van …)

Csak munka, vagy az óráid után érsz rá, amikor már mindenki az utakon van?

Ennek is megvan a maga előnye. Aktívabb körülmények között tanulva, több készséget fejleszthetsz, és javíthatod az általános vezetési képességed. A hátránya az, hogy ezek az időpontok a legkeresettebbek, így több idő is eltelhet, mire kocsira tudsz kerülni, megkezdeni a B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges gyakorlati óráidat.

Minél több körülményt tapasztalsz az autóvezetés tanulása során, annál önállóbb, kezdő sofőr leszel.

(Szponzorált tartalom)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

További cikkeink a témában