Akit érdekel a szituációs lövészet, és szereti az ügyességi kalandjátékokat, annak érdemes kipróbálnia az airsoft harcászatot. Az Airsoft fegyverek használata ugyanis valódi élményt nyújt a játékosoknak, mintha csak egy éles bevetésen lennének.

Az airsoft fegyverek általában valós lőfegyverek élethű másolatai, legalábbis külsőleg. Mivel az airsoft alapvetően játék, és a résztvevők testi épségének megőrzése, illetve a kockázatok csökkentése nagyon fontos, a játék során használható, kifejezetten airsofhoz fejlesztett lőfegyverek gyengített, sok esetben szolgáltatásaikban kompromisszumos megoldásokat képviselő változatai a valódi lőfegyvereknek. A kompromisszumok másik oka az, hogy általában nagyon kicsi eszközben kell elhelyezni a működést biztosító alapszerkezetet.

A lövedékek biológiailag lebomló anyagból készülnek, és ha a megfelelő védőfelszerelést hordjuk a játék alatt, nem kell sérülésektől tartanunk.

A játék során fontos a megfelelő airsoft felszerelések, kiegészítők használata is (pl. kesztyű, védőszemüveg, védőmaszk, térdvédő), hogy kellő védelmet adjanak a játékosoknak.

Az airsoft fegyverek fő kategóriái

Az airsoft fegyvereket a működési mechanizmusuk alapján három fő kategóriába sorolhatjuk: kézi-, elektromos és gázüzemű fegyverek. Mindháromnak megvannak a használat szempontjából az előnyei és a hátrányai, de minden kategóriát érdemes kipróbálni, ahogy haladunk előre a játékban való tapasztalatszerzés útján, hogy saját tapasztalataink alapján választhassuk ki, számunkra melyik adja a legvonzóbb élményt.

A kézi fegyverek közszájon forgó megjelölése a „spring”, de megtalálhatjuk őket rugós vagy dugattyús elnevezés alatt is. Ez a kategória képviseli a legegyszerűbb szerkezettel bíró és legkönnyebben használható fegyverek csoportját az airsoftban. Nagy előnye, hogy a fegyver használatát semmilyen környezeti tényező (például hőmérséklet) nem akadályozza (a gázfegyverek +10 °C alatt a kellő gáznyomás hiánya miatt nem működnek). További előny, hogy a fegyver nem igényel előzetes kezelést (a gázfegyvereket fel kell tölteni gázzal, az elektromosok akkumulátorát hálózaton tölteni kell), és bármikor azonnal használatba vehetők. Ugyanakkor hátrány, hogy minden lövés előtt fel kell húzni őket.

A gázfegyverek sűrített gázzal (propánnal más néven Green Gas) működnek. A gázos fegyverek rendelkeznek a legnagyobb teljesítménnyel, 25 méteres hatásos lőtávjukkal messze vezetik a mezőnyt. Játék előtt a fegyver gáztartályát fel kell tölteni az erre szolgáló palackból (az öngyújtó töltéséhez hasonló módon). A gázfegyverek nagy előnye, hogy egy tartály gázzal az egész tárat ki lehet lőni, ez fajtától függően 20-40 lövést jelent.

A fegyver működtetése viszonylag olcsó, hiszen egy gázpalackkal akár 60-szor is feltölthetjük a fegyverünket. Kicsit drágább megoldás a CO2 patron alkalmazása. Ebben az esetben eltekinthetünk a gázpalack hordozásától, a 12 g-os patron egyből a fegyverbe illeszthető és használat után eldobható/cserélhető.

Patronos típusaik általában nagyobb teljesítményűek, mint a sima gázosak, és a működésük is kiegyensúlyozottabb (nem érvényes rájuk az alacsony hőmérsékleten való működési kockázat, amit fentebb említettünk). De a gázfegyverek hidegben való kiegyensúlyozatlan működését a gyártók téli gázok kifejlesztésével próbálják áthidalni.

Az elektromos airsoft fegyverekben újratölthető akkumulátor végzi el a dugattyú felhúzását. Ugyanez a kategória képviseli a legmagasabb árszínvonalat, de ennek a típusnak a használata jár a legtöbb előnyel is. Ki kell tapasztalni, hogy a feltöltött akkumulátor mennyi lövésre elég (fegyverfajtától is függ), és hogy kell-e magunknál hordani csereakksit.

Az elektromos fegyverek között találhatjuk meg az airsoft fegyverkínálat legizgalmasabb darabjait, hiszen sok esetben fém burkolatú, fa markolatú replikák között válogathatunk, bőséges alkatrész- és kiegészítő-kínálat mellett.

A fegyvertípusok jellemzői

Minden kategórián belül találhatunk marok- és hosszú lőfegyvereket. A jól használható szánhátrasiklásos típusok csak a gázos kategórián belül elérhetőek (Gas Blow Back, azaz GBB). Ezeket a játékosok azért szeretik, mert a működésükben ezek hasonlítanak legjobban az eredeti lőfegyverekhez.

A gázos fegyvereken között is vannak Non Blow Back (rövidítve GNB vagy NBB) modellek, amelyeknél nincs szánhátrasiklás, a szerkezet egyszerűbb, kisebb az esély a meghibásodásra, és elvileg hidegben is megbízhatóbb a használatuk.

Az elektromos kategórián belül közismert típus az AEP (Airsoft Electric Pistol), ami maroklőfegyver, de kisebb géppisztolyokkal is találkozhatunk ezzel a megjelöléssel. Télen is megbízhatóan üzemelnek, hatásos lőtávjuk 15-20 m. Az elektromos pisztolyok új, fejlődő kategóriája a szánhátrasiklásos EBB (Electric Blow Back), amely használati lehetőségeivel (az elektromos minden előnye és az időjárásfüggetlenség) és a valódi fegyver élményével ígéretes utat nyitott, ugyanakkor rossz teljesítményével (5-10 m hatásos lőtáv) és kevés szolgáltatásával még alkalmatlan a játék igazi élvezetére.

A kézi fegyverek közül a profik a shotgunokat és mesterlövész fegyvereket ajánlják azokhoz a játékmódokhoz, amelyek esetében a célbalövés nagy szerepet kap. Viszont a lövés előtti felhúzás nehézkessége a közelharcokban akkor is hátrányt jelent, ha ezek a fegyverek megbízhatóbbak, erősebbek vagy pontosabbak mint más meghajtású társaik.

Hol vásároljunk airsoft fegyvert?

Az airsoftot kezdőknek elég egy jó puska, mellé esetleg egy pisztoly. Fontos, hogy megbízható helyről, ismert márkájú fegyvert vásároljunk, a piacokon kapható „gagyit” jobb elkerülni. Fontos megbízhatóság, és az, hogy a fegyver üzemeltetése ne legyen túlságosan költséges. Számtalan webshopban tudunk a fegyverek között válogatni, de érdemes a Vaterán is böngészni a használt airsoft fegyverek között. Nagy a választék, megtalálhatunk szinte mindent, amire egy airsoft játékosnak szüksége lehet.

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Terepre fel!
.